angina bolest

Angina je upala krajnika, dva ovalna oblika jastučići tkiva na stražnjoj strani grla – jedna tonzila na svakoj strani. Znakovi i simptomi upale krajnika uključuju natečene krajnike, grlobolja, teškoće pri gutanju i nadmetanje limfni čvorovi na strane vrata.

Većina slučajeva su angina izazvana infekcijom sa zajedničkim virusa, već bakterijske infekcije i može uzrokovati angina.

Simptomi

Budući da je potrebno za liječenje angina ovisi o uzroku, važno je dobiti brzu i točnu dijagnozu. Kirurgija za uklanjanje krajnika, jednom zajedničkom postupku za liječenje angina obično se izvodi samo kad bakterijska upala krajnika često događa, ne reagira na druge tretmane ili izaziva ozbiljne komplikacije.

Red, natečene krajnike; Bijela ili žuta prevlaka ili mrlje na krajnika; Grlobolja; Teško ili bolno gutanje; Groznica; Povećani, natječajne žlijezde (limfni čvorovi) na vratu; Nadražene, prigušen ili grlen glas; Loš dah; Bol u trbuhu, posebno u mlađe djece; Ukočeni vrat; Glavobolja

Krajnici su mesnate jastučići koji se nalaze na svakoj strani stražnjem dijelu grla.

Krajnika najčešće pogađa djecu predškolske dobi i srednje tinejdžerskim godinama između. Najčešći znakovi i simptomi upale krajnika uključuju

U male djece koja se ne mogu opisati kako se osjećam, znakovi upale krajnika mogu uključivati

Slinjenje zbog teškog ili bolno gutanje; Odbijanje da jede; Neobična probirljivost

Važno je dobiti točnu dijagnozu ako vaše dijete ima simptome koji mogu ukazivati ​​angina.

Grlobolja da ne odem u roku od 24 do 48 sati; Bolno i teško gutanje; Ekstremni slabost, umor ili probirljivost

Uzroci

Nazovite svog liječnika ako dijete doživljava

Get neposredne pomoć ako vaše dijete ima bilo koji od ovih simptoma,

Angina je najčešće uzrokovana uobičajenim virusa, ali bakterijske infekcije također mogu biti uzrok.

Najčešći bakterija uzrokuje angina je Streptococcus pyogenes (skupina A Streptococcus), bakterija koja uzrokuje strep grlo. Drugi sojevi strep i drugih bakterija također može uzrokovati angina.

Krajnici su prva linija imunološkog sustava obrane protiv bakterija i virusa koji ulaze u usta. Ova funkcija možda bi krajnici posebno osjetljivi na infekcije i upale. Međutim, imunološki sustav funkcionira tonzila opada nakon puberteta – faktor koji može biti odgovoran za rijetkim slučajevima angina kod odraslih.

Faktori rizika

Faktori rizika za angina uključuju

Otežano disanje; Ekstremni otežano gutanje; slinjenje

komplikacije

Upala ili oticanje krajnika od čestih ili u tijeku (kronični) angina može dovesti do komplikacija kao što su

Mladoj dobi. Krajnika najčešće javlja kod djece, ali rijetko u mlađe od dobi 2. angina uzrokovana bakterijom najčešće se javlja u djece u dobi od 5 do 15 godina, dok je virusna upala krajnika je češći kod mlađe djece .; Česta izloženost bakterijama. Školske dobi djeca su u bliskom kontaktu sa svojim vršnjacima i često izložen napadima virusa ili bakterija koje mogu uzrokovati upale krajnika.

Ako tonzilitis uzrokovan skupini A streptokok ili neki drugi soj streptokoka bakterija ne liječi, ili ako antibiotska terapija je nepotpuna, vaše dijete ima povećan rizik od rijetkih bolesti, kao što su

Otežano disanje; Prekinuta disanja za vrijeme spavanja (opstruktivna apneja u snu); Infekcija koja se širi duboko u okolno tkivo (krajnika celulitis); Infekcija koja rezultira u zbirci gnoja iza tonzila (peritonzilarni apsces)

Priprema za pregled

Ako vaše dijete doživljava bol u grlu, otežano gutanje ili druge simptome koji mogu ukazivati ​​angina, vjerojatno ćete početi s posjetom obiteljskog liječnika ili u posjet pedijatru. Možete biti upućeni na stručnjaka u uha, nosa i grla (ENT) poremećaja (otorinolaringolog).

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja o stanju vašeg djeteta. Budite spremni odgovoriti na sljedeća pitanja

Reumatska groznica, upalni poremećaj koji utječe na srce, zglobove i drugih tkiva; Poststreptococcal glomerulonefritis, upalni poremećaj bubrega koja rezultira neadekvatnim uklanjanja otpada i viška tekućine iz krvi

Pitanja vam svibanj želite pitati svog liječnika uključuju sljedeće

Kada su simptomi počinju ?; Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, što je njegov ili njezin temperature ?; Da li je on ili ona imaju poteškoća s gutanjem hrane ili Boli li progutati ?; Da li nešto poboljšati simptome, kao što je nad-the-counter olakšavanje boli ili tople tekućine ?; Je li vaše dijete bili s angina ili strep grlo prije dijagnosticira? Ako je tako, kada ?; Da li se simptomi čini da utječe na njegov ili njezin san ?; Je li vaše dijete bio izložen svakome je poznato da ima strep grlo?

Liječnik vašeg djeteta će početi s fizičkog ispit koji će uključivati

S ovom jednostavnom testu, liječnik trlja sterilni štapić preko leđa svog djeteta, grlo kako bi dobili uzorak izlučevina. Uzorak će biti provjereni u klinici ili u laboratoriju za streptokoknih bakterija.

Koliko dugo će trajati da bi dobili rezultate testa ?; Koji je najbolji način liječenja ?; Trebam li se zabrinuti s koliko se često moje dijete dobiva angina ?; Kad je moje dijete može vratiti u školu ili nastavak druge aktivnosti?

Testovi i dijagnoza

Mnoge klinike su opremljeni laboratorij koji može dobiti rezultat testa u roku od nekoliko minuta. Međutim, drugi pouzdaniji Test se obično šalju u laboratorij koji može dati rezultate u roku od 24 do 48 sati.

Korištenje osvijetljeni instrumenta gledati na djetetovom vratu i vjerojatno svoje uši i nos, koji također mogu biti mjesta infekcije; Provjera osip poznat kao šarlah, koja je povezana s nekim slučajevima strep grlo; Nježno osjećaj (palpacijom) vašeg djeteta vrat za provjeru otečenih žlijezda (limfnih čvorova); Slušanje svog disanja sa stetoskopom; Provjera za proširenje slezene (za razmatranje mononukleoze, koji je također raspaljuje krajnika)

Ako se brzo u-klinici test dolazi natrag pozitivan, tada je vaše dijete gotovo sigurno ima bakterijsku infekciju. Ako test vrati negativan, tada vaše dijete vjerojatno ima virusnu infekciju. Vaš liječnik će čekati, međutim, za više pouzdan out-of-klinici laboratorijski test kako bi se utvrdilo uzrok infekcije.

Vaš liječnik može odrediti CBC s malom uzorku od vašeg djeteta krvi. Rezultat ovog testa, koji često može biti dovršen u klinici, stvara broj različitih vrsta krvnih stanica. Profil što se uzdiže, što je normalno ili ono što je ispod normalne može naznačiti da li je infekcija je vjerojatno uzrokovana bakterijskom ili virusnom agent. CBC nije često potrebno dijagnosticirati strep grlo. Međutim, ako je strep grlo laboratorij test je negativan, CBC može biti potrebna kako bi se utvrdio uzrok upale krajnika.

Tretmani i lijekovi

Bilo tonzilitis uzrokovan virusne ili bakterijske infekcije, kod kuće strategije njegu može učiniti vaše dijete više udoban i promicati bolje oporavak.

Ako virus je očekivani uzrok angina, ove strategije su jedini tretman. Vaš liječnik neće propisati antibiotik. Vaše dijete će vjerojatno biti bolje u roku od sedam do 10 dana.

Potaknite ostalo. Potaknite dijete da bi dobili puno spavati .; Osigurati odgovarajuće tekućine. Dajte svom djetetu puno vode da bi njegov ili njezin vrat vlažan i spriječili dehidraciju .; Osigurati utješne hrane i pića. Tople tekućine – juha, kofein bez čaja ili tople vode s medom – i hladno poslastice poput leda cura može umiriti upaljeno grlo .; Pripremite morska ispirati grlo. Ako vaše dijete može ispirati grlo, morska ispirati grlo od 1 čajna žličica (5 mililitara) kuhinjske soli na 8 unci (237 mililitara) tople vode može pomoći ublažiti upalu grla. Neka vaše dijete ispirati grlo rješenje i onda pljuvati ga van .; Vlažnost zraka. Koristite super-zraka ovlaživač kako bi se uklonili suhog zraka koji mogu dodatno iritirati upaljeno grlo, ili sjediti s djetetom za nekoliko minuta u steamy kupaonicu .; Ponuda pastile. Djeca starija od 4 godine može sisati na tabletama za ublažavanje grlobolja .; Izbjegavajte iritanse. Držite svoj dom bez dima cigarete i sredstva za čišćenje može iritirati grlo .; Priuštite bol i groznicu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o korištenju ibuprofen (advil, dječje motrin, drugi) ili acetaminofen (Tylenol, ostalo) kako bi se smanjila bol u grlu i kontrolu groznicu. Niske groznice bez bolova ne zahtijevaju liječenje .; Osim za određene bolesti, djeca i tinejdžeri ne bi trebali uzimati aspirin, jer kada se koristi za liječenje simptoma prehlade ili gripe poput bolesti, to je povezano s Reye sindrom, rijedak, ali potencijalno po život opasno stanje.

prevencija

At-home njegu strategije za korištenje u vrijeme oporavka uključuju sljedeće

Priuštite bol i groznicu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o korištenju ibuprofen (advil, dječje motrin, drugi) ili acetaminofen (Tylenol, ostalo) kako bi se smanjila bol u grlu i kontrolu groznicu. Niske groznice bez bolova ne zahtijevaju liječenje.

Osim za određene bolesti, djeca i tinejdžeri ne bi trebali uzimati aspirin, jer kada se koristi za liječenje simptoma prehlade ili gripe poput bolesti, to je povezano s Reye sindrom, rijedak, ali potencijalno po život opasno stanje.

Ako tonzilitis uzrokovan bakterijske infekcije, liječnik će propisati tečaj antibiotika. Penicilin uzeti na usta za 10 dana je najčešći liječenje antibioticima propisan za tonzilitis uzrokovan skupini A streptokok. Ako je vaše dijete alergično na penicilin, vaš liječnik će propisati alternativnu antibiotik.

Vaše dijete mora uzeti puni tečaj antibiotika kao što je propisano, čak i ako su simptomi nestati u potpunosti. Neuspjeh da se sve lijekove prema uputama može dovesti do infekcije pogoršanje ili širenje na druge dijelove tijela. Ne završenog puni tečaj antibiotika može, posebice, povećati djetetov rizik od reumatske groznice i ozbiljne upale bubrega.

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o tome što učiniti ako zaboravite djetetu dati dozu.

Kirurgija za uklanjanje krajnika (Tonzilektomija) može se koristiti za liječenje često ponavlja angina, kronični angina ili bakterijske angina koja ne odgovara na liječenje antibioticima. Čest angina se općenito definira kao

Tonzilektomije također može provesti ako su rezultati upale krajnika u teškim za upravljanje komplikacija, kao što je

Tonzilektomija obično radi kao ambulantni postupak, osim ako je dijete jako mlada, ima kompleksan medicinsko stanje ili ako komplikacije nastaju tijekom operacije. To znači da vaše dijete treba biti u mogućnosti otići kući dan operacije. Potpuni oporavak obično traje sedam do 14 dana.

Klice koje uzrokuju virusne i bakterijske angina su zarazni. Dakle, najbolja prevencija je higijena. Učite svoje dijete da

Kako pomoći djetetu da se spriječi širenje bakterijske ili virusne infekcije drugima

)

Više od sedam epizoda u jednoj godini; Više od četiri do pet epizoda godišnje u svakoj od prethodne dvije godine; Više od tri epizode godišnje u svakoj od prethodne tri godine

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja; Poteškoće disanja; Gutanje poteškoća, posebno mesa i drugih zrnasto hranu; Apsces koji ne poboljšava sa liječenja antibioticima

temeljito i često oprati svoje ruke, osobito nakon korištenja zahoda i prije jela; Izbjegavajte dijeljenje hrane, pitke naočale, boce s vodom ili pribor; Zamijenite njegov ili njezin četkica za zube nakon što je s angina dijagnozom

Držite svoje dijete kod kuće kada on ili ona je bolestan; Pitajte svog liječnika kada je to u redu za svoje dijete da se vrati u školu; Učite svoje dijete da kašljete ili kišete u tkivo ili, kada je to potrebno, u svoj lakat; Učite svoje dijete da opere svoje ruke nakon kihanja ili kašljanja