djevojke ljeta

29. svibnja 2000. – Odrastanje u prašnjavoj, kopnena grad u Teksasu, slušao sam Beach Boys i čeznuli za surfanje. Godine prolazile, a ništa nije od njega. Zatim prošlog ljeta, nakon čitanja o Las Olas, sve-žena surf kampa izvan Puerto Vallarta u Meksiku, odlučio sam ispuniti svoju sudbinu na 9-noga komad stakloplastike.

Las Olas ‘osnivač, Bev Sanders, vidi program kao negdje između seminara osnaživanje i sna stranke. U ovom Kinder, nježniji, cure samo za atmosferu, bez dečki impresionirati, privući, ili pokušati konkurirati, da ćemo naučiti “objesiti deset” s najboljim od njih.

Između surfati lekcije, doživjeli smo veliki nuspojava: drugarstvo. U dobi od 25 do 50 godina, mi kamperi bunked zajedno u otvorenom palapas s pogledom na ocean. pruži mi en masse u jutarnjim joga, veslali zajedno, jeli, pili i conga’d kao grupa. High-petice izbili kada netko uhvatio val ili napuknut vic o seksu.

Sanders, koji je pokrenula Las Olas 1998. godine, potiče dobro raspoloženje. Ona je tip osobe koju želite biti kad ste odlučili da ne odrastu, a njezin cilj je uključivanje žena u surfer djevojčice. Njeno tijelo je atletski i njezine organizacijske sposobnosti besprijekoran. Njezina “surfer grrrl” retorika čini svatko vjeruje da će jednoga dana voziti površan rotor dok je “Surfin ‘Safari” igra na soundtracku.

No, ono što zapravo čini žene samo za kamp tako poseban? Može li biti da ne postoje ljudi diljem da se omesti? To je više od toga, kaže Pam Martella, sa Sveučilišta Temple doktorski student na sportske psihologije, koji je proučavao sve ženske grupe u prirodi.

Žene samo za skupine su oslobođeni od više muško-centric pristup dokazivanja samog sebe i živi do herojske slike, kaže ona. Žene također imaju tendenciju da uče i jedni od drugih, tako da je model za grupu nije nužno stručnjak na valu; umjesto toga, to može biti jedan od kolega kampera koji je jednostavno naučila balansirati na brodu.

Štoviše, kaže Martella, “ženske grupe su zabavnije, gluplje, manje konkurentni.” To je nešto na što sam osobno mogu posvjedočiti. Dečki bi sigurno prevrću očima na kane tetoviranje ili sjednice nakit odluka. No, u našoj grupi, čak i tri policajke i vatrogasaca naizmjence uzimajući sunca slikano oko njihove utrobe gumbe.

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …

Dok ste vježbanje, trebali brojati između …