faze sifilisa – Pregled tema

Sifilis je opisana u smislu njegovih četiri faze: primarni, sekundarni, latentna (skrivena) i tercijarni (kasno).

Tijekom primarne faze, upaljeno (čira), koji je obično bezbolan razvija na mjestu gdje je bakterija ušla u tijelo. To se obično javlja u roku od 3 tjedna izlaganja, ali može biti u rasponu od 10 do 90 dana. Osoba je vrlo zarazna tijekom primarne faze.

Sekundarni sifilis karakterizira osip koji se pojavljuje od 2 do 8 tjedana nakon čira razvija, a ponekad i prije nego što ga liječi. Ostali simptomi mogu pojaviti, što znači da je infekcija proširila po cijelom tijelu. Osoba je vrlo zarazna tijekom sekundarne faze.

Osip se često razvija po cijelom tijelu i obično uključuje dlanove ruku i stopala.

Kod muškaraca, A čir često pojavljuje u području genitalija, obično (ali ne uvijek) na penisu. Ove ranice često bezbolan; U žena, chancres mogu razviti na vanjske genitalije ili na unutarnjem dijelu vagine. Čir može proći nezapaženo ako se dogodi unutar vagine ili na ulazu u maternicu (cervix), jer su rane su obično bezbolni, a nisu lako vidljivi; Oticanje limfnih čvorova mogu pojaviti u blizini područja čira; Čir također mogu nastati na području osim genitalija tijela; Čira traje 3 do 6 tjedana, liječi i bez liječenja, a može ostaviti tanki ožiljak. No, iako čira zacijeli, sifilis je još uvijek prisutna i osoba i dalje može proći infekciju na druge.

Osip se obično sastoji od crvenkasto smeđe, male, čvrste, ravne ili izbočene kože bolovima ili rana koje su manje od 2 cm (0,8 in.) Preko. Osip može izgledati poput ostalih uobičajenih problema s kožom; Male, otvorene rane mogu biti prisutni na sluznicu. Rane mogu sadržavati gnoj ili vlažnim rane koje izgledaju kao bradavice mogu biti prisutni (condyloma lata); U tamnoputa osoba čireve može biti lakši boje od okolne kože.