grlo liječenja raka i droge

Grlo rak se odnosi na kancerogenih tumora koji se razvijaju u grlu (ždrijela), larinksa (grkljana) ili krajnika.

Grlo je mišićna cijev koja počinje iza nosa, a završava u vratu. Rak grla najčešće počinje u stanu stanicama koje oblažu unutrašnjost grla.

Vaš glas kutija nalazi odmah ispod grla, a također je osjetljiv na raka grla. Glas kutija izrađena je od hrskavice i sadrži glasnica koji vibriraju kako bi zvuk kada se govori.

Rak grla također može utjecati na komad hrskavice (epiglotis) koji djeluje kao poklopac za svoj dušnik. Mandula raka, još jedan oblik raka grla, utječe na krajnika, koji se nalaze na stražnjem dijelu grla.

Znakovi i simptomi raka grla mogu uključivati

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako primijetite bilo kakve nove znakove i simptome koji su uporni. Većina simptoma raka grla nisu specifične za rak, tako da vaš liječnik će vjerojatno istražiti druge češćih uzroka na prvom mjestu.

Grlo Rak nastaje kada stanice u grlu razvoj genetske mutacije. Ove mutacije uzrokuju stanice da rastu nekontrolirano i dalje živjeti nakon što zdrave stanice inače umrijeti. Akumulacijski stanice mogu stvoriti tumor u grlu.

Kada posjetiti liječnika

Vrste raka grla

Nije jasno što uzrokuje mutaciju koja uzrokuje rak grla. No, liječnici su utvrdili čimbenike koji mogu povećati rizik.

Grlo Rak je opći pojam koji se odnosi na rak koji se razvija u grlu (rak ždrijela) ili u larinksa (karcinom larinksa). Grlo i glas kutija usko su povezani s larinksa koji se nalazi odmah ispod grla.

Što možeš učiniti

Iako je većina vrsta raka grla uključivati ​​iste vrste stanica, specifičnih termini se koriste za razlikovanje dio grla, gdje je nastao rak.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Faktori koji mogu povećati rizik od raka grla su

Što možete učiniti u međuvremenu

Dogovorite sastanak sa svojim obiteljskim liječnikom ako imate bilo kakve znakove ili simptome koji vas brinuti. Ako vaš liječnik posumnja možda imate rak ili neku drugu bolest koja pogađa grlo, možete biti upućeni na jedan liječnik koji se specijalizirao u bolesti i stanja koje utječu na uši, nos ili grlo (otolaringologa ili ent stručnjaka).

skele

Zbog imenovanja može biti kratak, i zbog toga je često mnogo toga za pokrivanje, to je dobra ideja da se dobro pripremiti. Evo neke informacije kako bi vam pomogao spremni i što možete očekivati ​​od svog liječnika.

Radioterapija

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom je ograničen, tako priprema popis pitanja mogu vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Popis pitanja iz svoje najvažnije najmanje važno u vrijeme slučaja ponestane. Za rak grla, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se pitati druga pitanja koja se javljaju na vas.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih može dopustiti kasnije za pokriće točke koje želite riješiti. Vaš liječnik može zatražiti

Ako koristite duhan, zaustaviti. Izbjegavajte raditi stvari koje pogoršati simptome. Ako imate bolove u grlu, izbjegavati hranu i piće koje uzrokuju daljnje iritacije. Ako imate problema s prehranom zbog bolova u grlu, uzeti u obzir nutritivni dodatak pića. To može biti manje iritantan za grlo, a još uvijek nude kalorije i hranjive tvari koje su vam potrebne.

Da bi se dijagnosticirali rak grla, vaš liječnik može preporučiti

Korištenje opsega da se bliži pogled na svoj vrat. Vaš liječnik može koristiti poseban upaljenu opseg (endoskop) da se bliski pogled na grlu tijekom postupka zove endoskopije. Maleni kamera na kraju endoskopa prenosi slike na video zaslonu da vaš liječnik gleda znakove abnormalnosti u grlu.

Druga vrsta opsega (laringoskopa) se može umetnuti u svoj glas okvir. Ona koristi povećalo kako bi vaš liječnik ispitati svoje glasnice. Ovaj postupak se naziva laringoskopijom.

Nakon rak grla je dijagnoza, sljedeći korak je odrediti opseg ili stupanj, od raka. Poznavanje stadija pomaže odrediti svoje mogućnosti liječenja.

Stadij raka grla karakterizira s rimskim brojevima od I do IV. Svaka podvrsta raka grla ima svoje vlastite kriterije za svaku fazu. Općenito, rak fazi sam grla pokazuje manji tumor ograničen na jednom području grla. Kasnijim fazama ukazuju napredniji od raka, sa Stage IV kao najnapredniji.

kirurgija

Vaše mogućnosti liječenja temelji se na mnogim čimbenicima, kao što su položaj i fazi svog raka grla, vrsti stanica uključeni, vaše cjelokupno zdravlje, i svoj osobni str. Raspraviti prednosti i rizike svake od svojih mogućnosti sa svojim liječnikom. Zajedno možete odrediti što tretmani će biti najprikladnija za vas.

Kemoterapija

Radioterapija koristi visoko-energetske zrake iz izvora kao što su X-zrake i protona dostaviti zračenja na stanice raka, nanoseći im da umru.

Ciljana terapija lijekovima

Rehabilitacija nakon tretmana

Radioterapija može doći iz velikog stroja izvan tijela (vanjskog snopa zračenja), ili terapija zračenjem može doći od malih radioaktivnih sjemena i žica koja se mogu nalaziti unutar vašeg tijela, u blizini svoje raka (brahiterapije).

Za raka grla u ranoj fazi, zračenje može biti jedini tretman potrebno. Za više vrsta raka napredna grla, terapija zračenjem može se kombinirati s kemoterapijom ili operacijom. U vrlo uznapredovalog raka grla, terapija zračenjem može se koristiti kako bi se smanjila znakove i simptome i vas više udoban.

Vrste operacijskih zahvata svibanj uzeti u obzir za liječenje vaše rak grla ovise o lokaciji i fazi svog raka. Opcije mogu uključivati

Kirurgija za uklanjanje svih ili dijela larinksa (laringektomije). Za manje tumora, liječnik može ukloniti dio glasovnih okvir koji je pod utjecajem raka, ostavljajući koliko larinksa što je više moguće. Vaš liječnik svibanj biti u mogućnosti sačuvati svoju sposobnost govora i normalno disati.

Za veće,-opsežnih tumora, možda će biti potrebno ukloniti cijeli govorni okvir. Vaš dušnik onda je priključen na rupu (stoma) u grlo kako bi se omogućilo da diše (traheotomija). Ako vaš cijeli grkljan je uklonjen, imate nekoliko mogućnosti za vraćanje svoj govor. Možete raditi s logopeda kako bi naučili govoriti bez glasovnih okvir.

Kirurgija za uklanjanje dijela grla (pharyngectomy). Manje raka grla može zahtijevati uklanjanje samo male dijelove svog grla za vrijeme operacije. Dijelovi koji su uklonjeni mogu se rekonstruirati kako bi se omogućilo da se progutati hranu normalno.

Kirurgija za uklanjanje više od svog grla obično uključuje uklanjanje glasovnih okvir, kao dobro. Vaš liječnik svibanj biti u mogućnosti rekonstruirati grlo kako bi se omogućilo da proguta hranu.

Operacija nosi rizik od krvarenja i infekcija. Ostale moguće komplikacije, kao što su poteškoće govora ili gutanja, ovisit će o konkretnom postupku koju prolaze.

Kemoterapija koristi lijekove za ubijanje stanica raka. Kemoterapija se često koristi zajedno s terapijom zračenjem u liječenju raka grla. Neki kemoterapijski lijekovi čine stanice raka osjetljivije na zračenje. Ali kombinirajući kemoterapiji i radijacijskoj terapiji povećava nuspojave oba tretmana. Porazgovarajte sa svojim liječnikom nuspojave ćete vjerojatno doživjeti i da li kombiniranih tretmana će ponuditi pogodnosti koje nadmašuju one efekte.

Ciljano lijekovi u liječenju raka grla iskorištavanjem specifičnih grešaka u stanicama karcinoma da se poticanje rasta u stanicama.

Cetuksimab (Erbitux) jedan je ciljana terapija odobren za liječenje raka grla u određenim situacijama. Cetuksimab zaustavlja djelovanje proteina koji se nalazi u mnogim vrstama zdrave stanice, ali je češći u određenim vrstama stanica raka grla.

Ostali ciljani lijekovi se proučava u kliničkim ispitivanjima. Ciljanih lijekova mogu koristiti u kombinaciji s kemoterapijom ili radioterapijom.

Liječenje raka grla često uzrokuje komplikacije koje mogu zahtijevati raditi sa stručnjacima da povrate sposobnost gutanja, jesti krutu hranu i razgovarati. Tijekom i nakon liječenja raka grla, vaš liječnik može vas tražiti pomoć za

Vaš liječnik može raspraviti potencijalne nuspojave i komplikacije svojih tretmana s vama.

Grlo raka usko su povezani s pušenjem. Nije svatko s cigareta raka grla. Ali, ako pušite, sada je vrijeme da se zaustavi jer je

Prestanak pušenja može biti vrlo teško. A to je da je mnogo teže kada pokušavaju se nositi sa stresnim situacijama, kao što je dijagnoza raka. Vaš liječnik može raspraviti sve svoje mogućnosti, uključujući i lijekove, zamjena nikotin proizvodi i savjetovanje.

Alkohol, osobito kada je u kombinaciji s pušenjem ili žvakanje duhana, što uvelike povećava rizik od raka grla. Ako pijete alkohol, sada zaustaviti. To može pomoći smanjiti rizik od drugog raka. Zaustavljanje pijenje također može pomoći da bolje podnose svoje tretmane raka grla.

Nema alternativni tretmani su se pokazale korisne u liječenju raka grla. Ipak, neke alternativne i komplementarne tretmani mogu vam pomoći nositi se sa svojim dijagnoze i nuspojave liječenja raka grla. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim opcijama.

Alternativni tretmani vam svibanj pronaći korisne su

Budući da je dijagnosticiran rak može biti poražavajući. Grlo rak utječe na dio tijela koji je od vitalnog značaja za svakodnevne aktivnosti, kao što su disanje, hranjenje i razgovor. Osim brige o tome kako ove osnovne djelatnosti mogu utjecati, vi svibanj također biti zabrinuti za svoje tretmane i šanse za opstanak.

Iako vam svibanj osjećati kao svoj život – svoj opstanak – je iz ruku, možete poduzeti korake da se osjećaju više u kontroli i da se nosi sa svojom dijagnozom raka grla. Kako se nositi, pokušati

Idi na svim svojim follow-up imenovanja. Vaš liječnik će zakazati follow-up ispita svakih nekoliko mjeseci tijekom prve dvije godine nakon tretmana, a zatim se rjeđe nakon toga. Ovi ispiti omogućuju liječniku da pratite svoj oporavak i provjerite ima li recidiva raka.

Follow-up ispiti mogu li nervozni, jer oni mogu vas podsjećati na početne dijagnoze i liječenja. Možda se boje da je vaš rak vratiti. Očekujte neke tjeskobe oko vremena svakog follow-up sastanak. Planirajte unaprijed po pronalaženju opuštajuće aktivnosti koje mogu pomoći preusmjeriti vaš um daleko od svojih strahova.

Nema dokazani način da se spriječi rak grla iz pojavio. No, kako bi smanjiti rizik od raka grla, možete

posjetite svog liječnika

Prestati pušiti

Prestati piti alkohol