gutanje problema uzroke i tretmane

Gutanje je vrlo složen čin, koji zahtijeva normalnu funkciju mozga, nekoliko živaca i mišića, te dvije mišićne ventila i otvoreni, unconstricted jednjak ili gutanja cijev.

Curi crijevo sindrom “je rekao da ima simptome, uključujući nadutost, plin, grčevi, osjetljivost na hranu, kao i bol i bol, ali to je nešto o medicinski misterij;.” Od MD stajališta, to je vrlo sivo područje “, kaže gastroenterolog Donald Kirby, . MD, direktor Centra za ljudsku prehranu na Cleveland Clinic “Liječnici ne znaju dovoljno o crijevima, koji je naš najveći imunološki sustav organa €;. Curi sindrom crijeva” nije dijagnoza uči u medicinskoj školi. Umjesto toga, “curi crijevo stvarno …

Druga faza gutanja počinje kada se mozak donosi odluku da proguta. U ovom trenutku, kompleksna serija refleksa početi. Hrana je potisnut iz usne šupljine u grlu (grla). U isto vrijeme, druga dva događaja javljaju: mišićna ventil na dnu ždrijela otvara, omogućujući hranu za ulazak u jednjak, a ostali mišići zatvaranje dišnih putova (dušnik) kako bi se spriječilo hrane od ulaska u dišne ​​putove. Ova druga faza gutanja traje manje od pola sekunde.

Treća faza gutanja počinje kad hrana ulazi u jednjak. Jednjak, što je oko devet inča dugo je mišićna cijev koja proizvodi valove koordiniranih kontrakcija (peristaltiku). Kao jednjak ugovora, mišićna ventil na kraju jednjaka otvara i hrana tjera u želucu. Treća faza gutanja traje šest do osam sekundi.

Poremećaji mozga, kao što su one uzrokovane Parkinson-ove bolesti, multiple skleroze, ili ALS (amiotrofna lateralna skleroza ili Lou Gehrigova bolest, oralna ili mišića poremećajem ždrijela kao od Štroka, gubitak sfinkter opuštanje mišića (nazvan “akalazija”, jednjaka sužavanje kao od refluksa kiseline ili tumora

Širok spektar bolesti može uzrokovati gutanje problema, uključujući