kozice – Pregled tema

Velike boginje je zarazna infekcija uzrokovana virusom variola. Velike boginje može biti smrtonosna, tako da ako do zaraze dogodi, to je bitno da ostanu daleko od zaraženih osoba. Cjepljenja ako ste bili oko nekoga tko ima kozice. A ako imate simptome, potražite liječničku pomoć.

Prije nego što je bilo cjepivo, male boginje koristi da uzrokuje smrt širom svijeta. Zahvaljujući širokoj upotrebi cjepiva, posljednji prirodni slučaj boginja se dogodila u 1977. i 1980. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da je širenje velikih boginja je zaustavljen i da je bolest bila izbrisana.

Budući da postoji mala opasnost od ozbiljnih reakcija, pa čak i smrt od vakcine protiv velikih boginja, rutina boginje imunizacije završio u SAD-u 1972. godine.

Virus velikih boginja je poznato da postoji u laboratorijima, na Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u i na Institutu virusnih pripravaka u Sibiru, Rusiji. Ali to također može biti u drugim laboratorijima. Neki ljudi brinuti da teroristi mogli objaviti virus i širenje velikih boginja za mnoge ljude.

Prvi simptomi boginja uključuju visoku temperaturu, umor, glavobolju, i bol u leđima. Nakon 2 do 3 dana od bolesti, pojavljuje se stan, crveni osip. To obično počinje na licu i nadlaktice, a zatim se širi po cijelom tijelu. Tijekom sljedećih 2 do 3 tjedna, stan, crvene pjege postaju čvrsti i kupola u obliku i napunite gnoja. Onda su krasta više. Kraste otpadnu 3 do 4 tjedna nakon prvog pojavi osip, a oni ostavljaju bez koštice ožiljaka.

Razdoblje inkubacije boginja je oko 12 dana. No, simptomi mogu razviti što je prije sedam dana ili koliko god 19 dana nakon izlaganja.

Možda pogrešku tešku Osip malih boginja za boginja osip na prvom mjestu. Ali različiti virusi uzrok ove bolesti i postoje mnoge razlike između vodenih kozica i ospica osip.