liječenje

Liječenje tumora na mozgu ovisi o vrsti, veličini i lokaciji tumora, kao i vaše cjelokupno zdravlje i svoju str.

Ako je tumor na mozgu se nalazi na mjestu koje čini ga dostupnim za operaciju, kirurg će raditi za uklanjanje što je više od tumora na mozgu što je više moguće.

kirurgija

U nekim slučajevima, tumori su mali i lako odvojiti od okolnog tkiva mozga, što čini kompletan kirurško uklanjanje moguće. U drugim slučajevima, tumori se ne može odvojiti od okolnog tkiva ili oni koje se nalazi u neposrednoj blizini osjetljivih područja u mozgu, što operacija rizična. U tim situacijama liječnik uklanja koliko tumora kao što je sigurno.

Radioterapija

Čak i uklanjanje dijela tumora mozga može pomoći smanjiti znakove i simptome.

radiokirurške

Kirurgija za uklanjanje tumor na mozgu nosi rizike, kao što su infekcije i krvarenja. Ostali rizici mogu ovisiti o dio mozga u kojem se nalazi vaš tumor. Na primjer, operacija na tumor u blizini živaca koji su povezani s vašim očima mogu nositi rizik od gubitka vida.

Kemoterapija

Radioterapija koristi visoko-energetske zrake, kao što su X-zrake ili protona, ubiti tumorske stanice. Radioterapija može doći iz stroja izvan tijela (vanjskog snopa zračenja), ili, u vrlo rijetkim slučajevima, zračenja mogu biti smješteni unutar vašeg tijela u blizini vašeg tumora na mozgu (brahiterapije).

Vanjski snop zračenja može usredotočiti samo na području svog mozga gdje se nalazi tumor, ili se može primijeniti na cijeli mozga (cijelog mozga zračenja). Cijeli mozak zračenje se najčešće koristi za liječenje raka koji se proširio na mozak iz nekog drugog dijela tijela.

Nuspojave terapije zračenjem ovisi o vrsti i dozi zračenja koju primate. Česte nuspojave tijekom ili neposredno nakon zračenja uključuju umor, glavobolje i vlasišta iritacije.

Stereotactic radiosurgery nije oblik kirurgije u tradicionalnom smislu. Umjesto toga, radiosurgery koristi višestruke zrake zračenja kako bi se dobila vrlo fokusiran oblik zračenja za ubijanje tumorskih stanica u vrlo malom prostoru. Svaki snop zračenja nije osobito snažan, ali je stvar u kojoj svi grede upoznati – na tumor na mozgu – prima veliku dozu zračenja ubiti tumorske stanice.

Postoje različite vrste tehnologija koja se koristi u radiokirurške za isporuku zračenja u liječenju tumora mozga, kao što je gama nožem ili linearnog akceleratora (LINAC).

Radiokirurške obično se obavlja u jednom tretmanu, te u većini slučajeva možete ići kući isti dan.

Kemoterapija koristi lijekove za ubijanje stanica tumora. Kemoterapija droge može se uzeti oralno u obliku tableta ili ubrizgava u venu (intravenski). Kemoterapija droge najčešće korišten za liječenje tumora mozga temozolomid (Temodar), koji se uzima kao pilula. Mnoge druge kemoterapijski lijekovi na raspolaganju i mogu se koristiti ovisno o vrsti raka.

Kemoterapija nuspojave ovise o vrsti i dozi lijekova koje ste primili. Kemoterapija može uzrokovati mučninu, povraćanje i gubitak kose.

Ciljani tretman lijekovima usredotočiti na određene nepravilnosti koje su prisutne unutar stanica raka. Blokiranjem ovih abnormalnosti, ciljani tretmani lijekom može uzrokovati stanice raka umrijeti.

Jedan ciljano liječenje lijek koji se koristi za liječenje vrsta raka mozga nazivom glioblastom je bevacizumab (Avastin). Ovaj lijek, daje kroz venu (intravenski), zaustavlja formiranje novih krvnih žila, smanjujući dotok krvi u tumor i ubijaju tumorske stanice.

Ciljana lijek everolimus (Afinitor) koristi se za liječenje benigni tumor na mozgu koja se javlja u osoba s genetskom bolešću koja se naziva kvrgav skleroze. Everolimus blokira enzima u tijelu koji ima ulogu u rastu stanica karcinoma.

Budući da tumori mozga mogu razviti u dijelovima mozga koji kontroliraju motoriku, govor, vid i razmišljanje, rehabilitacija može biti nužan dio oporavka. Vaš liječnik vas može uputiti na usluge koje mogu pomoći, kao što su

Ciljana terapija lijekovima

Rehabilitacija nakon tretmana

Alternativna medicina

Malo istraživanje je učinjeno na komplementarne i alternativne tumora mozga tretmana. Alternativni tretmani su pokazali da liječe tumori mozga. Međutim, komplementarni tretmani mogu vam pomoći nositi se sa svojim tumorom mozga i njenom liječenju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim opcijama.

Neki komplementarni tretmani koji vam mogu pomoći nositi se uključiti

posjetite svog liječnika