moždani udar: uzroci i faktori rizika

Moždani udar, ponekad se naziva “mozak napad”, događa kada protok krvi je odsječen na dio vašeg mozga, zaustavljanje stanica iz uzimajući krv im je potrebno za život. Stanice mozga mogu oporaviti, no nakon nekoliko minuta, oni bi mogli umrijeti, što je rezultiralo trajnog oštećenja.

Te bi trebao uzeti u obzir ovi simptomi znakovi upozorenja i obratite se svom liječniku dati; Iznenadna slabost ili ukočenost u lice, ruke, ili noge na jednoj strani tijela; Nagli gubitak vida, snage, koordinacije, osjeta, govora ili sposobnosti razumijevanja govora. Ovi simptomi mogu pogoršati tijekom vremena; Iznenadna maglovitost vida, osobito na jednom oku; Nagli gubitak ravnoteže, eventualno popraćena povraćanjem, mučninom, groznica, štucanje ili problema s gutanjem; Iznenadna i jaka …

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj povijesti bolesti i načinu života. On vam može pomoći da liječila bolest ili stanje i smanjiti rizik za to što je moždani udar.

Najčešći je ishemijski moždani udar. To se događa kada se krvne žile koja vodi krv u mozak zablokira. Često, to je krvnim ugruškom koji je putovao iz drugog dijela tijela. Na primjer, masne naslage u arterijama može otkinuti, protok u mozgu i uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka. A ponekad ugrušci formu u srcu kada su siromašni protok krvi zbog nepravilan rad srca, pod nazivom fibrilacija atrija.

Hemoragijski moždani udar događa kada se krvne žile u mozgu pukne i krvari, što može oštetiti tkivo. Oni su rjeđi, ali ozbiljnije. Nekontrolirani visoki krvni tlak i pretjerano korištenje zgrušavanja krvi mogu dovesti do ove vrste moždanog udara.

Prolaznog ishemijskog napada (TIA) je “mini moždani udar” iz privremenog začepljenja. Iako ne uzrokuje trajno oštećenje mozga, to može izazvati moždani udar simptome koji bi mogli trajati nekoliko minuta ili sati.

Pobrinite se da radite sa svojim liječnikom za liječenje tih uvjeta, koji čine moždani udar češće.

Visoki krvni tlak, 140/90 ili više, vodeći je rizik za moždani udar. Kada krv gura previše nasilno protiv zidovima svojih arterija, što može oštetiti ili oslabiti ih i dovesti do moždanog udara. U idealnom slučaju, pokušati zadržati svoj krvni tlak ispod 120/80.