opekline bolest

Opekline – crvena, bolna koža koja osjeća vruće na dodir – obično se javlja u roku od nekoliko sati nakon što je previše izlaganja ultraljubičastom (UV) svjetlo od sunca ili umjetnog izvora, kao što su solarij. Opekline mogu trajati nekoliko dana ili duže blijedjeti.

Intenzivna, ponovio izloženost suncu koja rezultira opekline povećava rizik od drugih oštećenja kože i nekih bolesti. To su suhe ili naborani kože, tamne mrlje, grube mrlje i rak kože, kao što je melanom.

Simptomi

Možete spriječiti opekline i srodnih stanja koje štiti kožu. To je posebno važno kada ste vani, čak i na hladnom ili oblačnih dana. Ako ste izgorio od sunca, možete isprobati nekoliko home lijekova i tretmana za ublažavanje bolova i brzinu ozdravljenja.

Pinkness ili crvenilo; Koža koja se osjeća toplo ili vruće na dodir; Bol, osjetljivost ili svrbež; Oteklina; Mali mjehurići tekućinom ispunjene, koje mogu razbiti; Glavobolja, groznica, zimica i umor ako je opekline je žestoko

Sunburn znakovi i simptomi uključuju

Svaki izloženi dio tijela – uključujući i uške, kožu i usne – može gorjeti. Čak i pokrivene područja može izgorjeti ako se, na primjer, vaša odjeća ima labav tkati koji omogućuje ultraljubičasto (UV) svjetlost. Tvoje oči, koje su izrazito osjetljive na sunčeve UV svjetlu također može izgorjeti. Izgorio od sunca oči mogu osjećati bolne i odlučan.

Znakovi i simptomi opeklina obično se pojavljuju u roku od nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Ali, to može potrajati dan ili duže da zna u punoj mjeri vašeg opekline.

Je mjehura i pokriva veliki dio svog tijela; Popraćena visokom temperaturom, ekstremne boli, glavobolje, zbunjenost, mučnina ili zimice; Ne reagira na kućne njege u roku od dva dana

U roku od nekoliko dana, vaše tijelo može početi da se izliječi od strane “peeling” gornji sloj oštećene kože. Nakon pilinga, koža može privremeno imaju nepravilan boju i uzorak. Loša opekline može potrajati nekoliko dana ili duže liječiti.

Povećanje bol i nježnost; Povećanje oteklina; Žuta drenaža (gnoj) iz otvorenog žulj; Crvene pruge vode daleko od otvorenog blisteru

Uzroci

Posavjetujte se s liječnikom ako je opekline

Također potražite liječničku pomoć ako primijetite znakove ili simptome infekcije. To uključuje

Opekline uzrokovane izlaganjem previše ultraljubičastog (UV) svjetlo. UV zračenje je valna duljina sunca u rasponu prekratak za ljudsko oko vidjeti. Ultraljubičasto A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB) su dvije vrste sunčevog zračenja najodgovorniji za opekline. Solarij i solarija također proizvode UV svjetla i može uzrokovati opekline.

Melanin je tamni pigment u vanjski sloj kože (epidermis) koji daje koži njegova normalna boja. Kada ste izloženi UV svjetlu, vaše tijelo se štiti ubrzavajući proizvodnju melanina. Dodatni melanin stvara tamniju boju od tan.

Preplanulost je vaše tijelo je način blokira UV zrake kako bi spriječili opekline i druga oštećenja kože. No, zaštita ide samo do određene točke. Količina melanina proizvoditi određuje genetski. Mnogi ljudi jednostavno ne proizvodi dovoljno melanina kako bi zaštitili kožu dobro. Na kraju, UV svjetlo uzrokuje da koža gori, donosi bol, crvenilo i oteklina.

Faktori rizika

Možete dobiti opekline na hladnom, maglovit ili oblačnih dana. Koliko god je 80 posto UV zraka prolazi kroz oblake. Snijeg, led, pijesak, vodu i druge površine mogu reflektirati UV zrake, paljenjem vaše kože kao teško kao izravnog sunčevog svjetla.

Nakon što je fer kože; Živi ili boravi negdje sunčano, toplo ili na velikoj visini; Rad na otvorenom; Miješanje rekreacije na otvorenom i pod utjecajem alkohola; Nakon što je povijest opekline; Redovito izlaganje nezaštićene kože na UV svjetla od sunca ili umjetnog izvora kao što su solarij; Uzimanje droga koja čini da se više vjerojatno da će izgorjeti (fotoosjetljive lijekove)

komplikacije

Melanin je prirodan pigment koji daje vašoj koži boju. To je proizveden u stanice zove melanociti.

Slabljenje vezivnog tkiva, što smanjuje čvrstoću i elastičnost kože; Duboke bore; Suha, gruba koža; Fine crvene vene na obrazima, nosu i ušima; Pjege, uglavnom na licu i ramenima; Tamne ili bezbojnih mjesta (macules) na vaše lice, leđa ruku, rukama, prsima i gornjem dijelu leđa – nazivaju se solarne lentigines (LEN-TIJ-H-neze)

Faktori rizika za opekline od sunca uključuju

Mogu li koristiti over-the-counter lijekovi za liječenje stanja ili trebam recept ?; Koliko brzo nakon što sam početi liječenje mogu očekivati ​​poboljšanje ?; Što njegu kože rutinu li preporučili dok je opeklina od sunca liječi ?; Što sumnjive promjene na koži mogu li gledati?

Priprema za pregled

Intenzivna, ponovio izloženost suncu koja rezultira opekline povećava rizik od drugih oštećenja kože i nekih bolesti. Oni uključuju infekcije, prerano starenje kože (photoaging) i raka kože.

Puknuća mjehurići učiniti više osjetljiv na bakterijske infekcije. Posavjetujte se s liječnikom ako primijetite znakove ili simptome infekcije, koji uključuju bol, crvenilo, oteklina i curi žulj.

Zaštitite se od daljnjeg izlaganja suncu .; Uzmi anti-upalne lijekove, kao što su aspirin ili ibuprofen (Advil, motrin IB, drugi) .; Pijte puno vode .; Nanesite hladne obloge na oštećenu kožu ili uzeti hladnu kupku .; Nanesite hidratantnu kremu ili aloe vera losion ili gel za kožu .; Ostavi neprekinute plikove na miru. Nježno čisti popped mjehurići s blagim sapunom i vodom. Nanesite antibakterijsko krema za područje i pokriti ga vlažnom odijevanja.

Izlaganje suncu i ponovljeni opekline od sunca ubrzati proces starenja kože, što vam izgledaju starije nego što jesu. Promjene na koži uzrokovane UV svjetlom nazivaju photoaging. Rezultati photoaging uključuju

Protiv bolova. Over-the-counter i recept protiv bolova mogu pomoći kontrolirati bol i oticanje opekline, pogotovo ako ih se ubrzo nakon izlaganja suncu. Vaš liječnik može preporučiti ibuprofen ili naproksen. Neke vrste bolova može se primijeniti na vašu kožu kao gelovi .; Lijekovi koji kontroliraju svrbež. Kortikosteroidi koji se primjenjuju na koži može pomoći u kontroli svrbež kao vašu kožu zacijeli. Ovi lijekovi su često u kombinaciji s bolova.

Prekancerozne lezije kože pojavljuju kao grube, ljuskave mrlje na područjima koji su bili oštećeni od sunca. Oni mogu biti bjelkasta, ružičasta, tan ili smeđe. Oni su obično se nalaze na suncu izloženim dijelovima glave, lica, vrata i ruku bjeloputih ljudi. Ove zakrpe može razviti u rak kože. Također su pozvani aktinična keratoza (ak-TIN-ik ker-uh-TOE-Seez) i solarne keratoze.

Pretjerano izlaganje suncu, čak i bez opeklina, povećava rizik od raka kože, kao što je melanom. To može oštetiti DNA stanica kože. Opekline od sunca u djetinjstvu i adolescenciji može povećati rizik od razvoja melanoma kasnije u životu.

Uzmi protiv bolova. Over-the-counter bolova, kao što su ibuprofen i naproksen, može pomoći u kontroli boli dok crvenilo i bol jenjava .; Hladi kožu. Nanesite na oštećenu kožu svjež oblog – kao što je ručnik namočili hladnom vodom iz slavine. Ili se cool kadu ili tuš .; Nanesite hidratantnu, aloe vera losion ili gel ili hidrokortizon kremu na oštećenu kožu. Niske doze (0,5 do 1 posto) hidrokortizon kreme mogu smanjiti bol i oticanje i brzinu ozdravljenja .; Ako mjehurići formiraju, nemojte ih slomiti. Oni sadrže vašu prirodnu tjelesnu tekućinu (seruma) i zaštitni sloj. Također, razbijanje žuljeva usporava proces ozdravljenja i povećava rizik od infekcije. Ako je potrebno, lagano pokriti mjehuriće gazom. Ako mjehuri slomiti, nježno očistite područje s blagim sapunom i vodom, nanesite antibakterijsku kremu i pokriti mokrom odijevanja .; Pijte puno tekućine, naročito vode. Izlaganje suncu i topline može uzrokovati gubitak tekućine kroz kožu. Pijenje pomaže vašem tijelu da se oporavi .; Priuštite piling kože nježno. U roku od nekoliko dana, zahvaćena područja mogu početi ljuštiti. To je jednostavno svoje tijelo i način dobivanja osloboditi od gornji sloj oštećene kože. Dok je vaša koža guli, i dalje koristiti hidratantne kreme .; Zaštitite svoje opekline od daljnjeg izlaganja suncu. Kloni se na suncu ili se zaštititi od sunca kada se ide van .; Izbjegavajte primjenu “-caine” proizvoda, kao što su benzocaine. Takve kreme mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju .; Benzokain je povezan s rijetkim, ali potencijalno smrtonosnog stanja koje se naziva methemoglobinemia. Ovo stanje se smanjuje količina kisika krv može nositi .; Ne koristite benzokain u djece mlađe od 2 godine bez nadzora od zdravstvenog radnika. Ako ste odrasla osoba, nikad ne koristite više od preporučene doze i razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom prije upotrebe.

Testovi i dijagnoza

Rak kože razvija se uglavnom na dijelovima tijela najviše izložena suncu, uključujući vlasište, lice, usne, uši, vrat, prsa, ruke, ruke i noge. Rak kože na nozi je češća u žena nego u muškaraca.

Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 sati i 4 popodne Sunčeve zrake su najjače u to vrijeme, pa pokušajte zakazati aktivnosti na otvorenom za druga vremena. Ako ne možete to učiniti, ograničiti duljinu vremena ste na suncu. Tražite hlad kada je to moguće .; Prikriti. Nosite čvrsto tkani odjeća koja pokriva vas, uključujući i ruku i nogu. Razmislite nošenje odjeće ili vanjski zupčanik posebno dizajniran kako bi osigurao zaštitu od sunca. Provjerite oznaku za zaštitnim faktorom ultraljubičasto (UPF), što ukazuje kako učinkovito tkanine blokira oštećenja suncu. Što je veći broj, to bolje. Tamne boje nude veću zaštitu, kao i tkanine tretirane s UV upija kemikalije .; Također nosite široku oboda šešira, koji vas štiti bolje od kapu ili golf vizira radi .; Koristite krema za sunčanje često i obilno. Bez obzira što je vaš tip kože, koristite širokog spektra krema za sunčanje sa SPF od 15 ili više. Američka Academy of Dermatology preporučuje korištenje širokog spektra krema za sunčanje sa SPF 30 ili više .; Nanesite kremu za sunčanje obilno, i ponovo ga svaka dva sata – ili češće ako ste plivanja ili znojenja. Ako ste i vi koristite sredstvo protiv ugriza insekata, nanesite kremu za sunčanje na prvom mjestu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ne preporučuju proizvode koji kombiniraju se sredstvo protiv ugriza insekata s kremom za sunčanje .; Vi svibanj koristiti krema za sunčanje na malu djecu i dojenčad od 6 mjeseci ili više godina. Ali za mlađe bebe, American Academy of Pediatrics preporučuje korištenje drugih oblika zaštite od sunca, kao što je hlad ili odjeće .; Nosite sunčane naočale kada je vani. Nudite oči najbolju zaštitu na otvorenom odabirom najviše zaštite ocijenjeno sunčane naočale UV. Tamnije objektivi nisu nužno bolji u blokiranju UV zraka. Provjerite UV napisanom na naljepnici kod kupnje novih naočale. Ona također pomaže da se nose sunčane naočale da stane u blizini vašeg lica i imaju široka okvire koji blokiraju sunčevu svjetlost iz svih kutova .; Nemojte očekivati ​​bazu tan zaštititi. Neki ljudi misle dobivanje baze tan sprječava opekline. Ideja je da je nekoliko sjednice zatvoreni štavljenje će ih zaštititi od gori na suncu. Istraživanja ne podržavaju ovo. Baza tan nije zamjena za dobru zaštitu od sunca. Osim toga, rizik od dugoročnog sunčanja prevagnuti nedokazane prednosti baze tan.

Neke vrste raka kože pojavljuje kao mali rast ili bolovima koji krvari lako, kora gotova, liječi, a zatim ponovno otvara. Uz melanom, postojeći krtica može promijeniti ili novi, sumnjive izgleda krtica može razviti. Vrsta melanoma pod nazivom lentigo maligna razvija u područjima dugotrajnog izlaganja suncu. Ona počinje u obliku tamnog ravninu koja polako potamni i povećava.

Posavjetujte se s liječnikom ako primijetite novi rast kože, dosadan promjene u vašoj koži, promjena u izgledu ili teksturi krtica, ili upalu koja ne zacijeli.

Tretmani i lijekovi

Sunce također može snimiti oči. Previše UV svjetlo oštećuje mrežnica, leća ili rožnice. Oštećenja od sunca objektiva može dovesti do zamućenje leće (katarakta). Izgorio od sunca oči mogu osjećati bolne i odlučan. Opekline rožnice također naziva snježnog sljepila.

Većina opekline liječiti u redu na vlastitu. No, možda tražiti liječenje ako imate jake ili ponovljeno opekline. Vi ste vjerojatno da će prvi put vidjeti svog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Prije nego što idete na svoj sastanak, popis lijekova koje poduzimate – uključujući vitamine, bilja i over-the-counter lijekovi. Neki lijekovi povećavaju osjetljivost na UV svjetlo.

Lifestyle i home lijekova

Pitanja pitajte svog liječnika o opekline su

prevencija

Ako vaš opekline je žestoko ili vaš liječnik primijeti bilo kakve kožne poremećaje, on ili ona može vas uputiti liječniku koji se specijalizirao za bolesti kože (dermatologist) za daljnju procjenu.

Dok se čeka imenovanje, ovi koraci mogu smanjiti bol i nelagodu

Vaš liječnik je vjerojatno da će provesti fizički pregled i postavljati pitanja o simptomima, UV zračenju i opekline povijesti.

Saznajte više o Sunburn

Ako se razvije opekotina od sunca ili reakciju na koži nakon relativno male izloženosti suncu, vaš liječnik može preporučiti phototesting. Tijekom phototesting, male površine kože izložene izmjerenim količinama UVA i UVB svjetla da pokušate reproducirati problem. Ako je vaša koža reagira na UV zračenja, koju smatra osjetljiv na sunčevu svjetlost (foto-osjetljivi).

Opekline tretman ne liječi kožu ili spriječiti oštećenje kože, ali se može smanjiti bol, oteklina i nemir. Ako at-home care ne pomaže ili vaš opekline je vrlo teška, liječnik može propisati lijekove. To uključuje

Više Sunburn

Kada dođe do opeklina od sunca, ne možete učiniti mnogo kako bi ograničili štetu na vašoj koži. No, sljedeći savjeti mogu smanjiti bol i nelagodu

Izbjegavajte primjenu “-caine” proizvoda, kao što su benzocaine. Takve kreme mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju.

Benzokain je povezan s rijetkim, ali potencijalno smrtonosnog stanja koje se naziva methemoglobinemia. Ovo stanje se smanjuje količina kisika krv može nositi.

Ne koristite benzokain u djece mlađe od 2 godine bez nadzora od zdravstvenog radnika. Ako ste odrasla osoba, nikad ne koristite više od preporučene doze i razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom prije upotrebe.

Koristite ove metode kako bi se spriječilo opekline, čak i na hladnom, oblačnom ili maglovitih dana. I biti extra oprezni oko vode, snijega, leda i pijeska, jer oni odražavaju sunčeve zrake. Osim toga, UV svjetlo je intenzivniji na velikim visinama.

Prikriti. Nosite čvrsto tkani odjeća koja pokriva vas, uključujući i ruku i nogu. Razmislite nošenje odjeće ili vanjski zupčanik posebno dizajniran kako bi osigurao zaštitu od sunca. Provjerite oznaku za zaštitnim faktorom ultraljubičasto (UPF), što ukazuje kako učinkovito tkanine blokira oštećenja suncu. Što je veći broj, to bolje. Tamne boje nude veću zaštitu, kao i tkanine tretirane s UV upija kemikalije.

Također nosite široku oboda šešira, koji vas štiti bolje od kapu ili golf vizir radi.

Koristite krema za sunčanje često i obilno. Bez obzira što je vaš tip kože, koristite širokog spektra krema za sunčanje sa SPF od 15 ili više. Američka Academy of Dermatology preporučuje korištenje širokog spektra krema za sunčanje sa SPF 30 ili više.

Nanesite kremu za sunčanje obilno, i ponovo ga svaka dva sata – ili češće ako ste plivanja ili znojenja. Ako ste i vi koristite sredstvo protiv ugriza insekata, nanesite kremu za sunčanje na prvom mjestu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ne preporučuju proizvode koji kombiniraju se sredstvo protiv ugriza insekata s kremom za sunčanje.

Vi svibanj koristiti krema za sunčanje na malu djecu i dojenčad od 6 mjeseci ili više godina. Ali za mlađe bebe, American Academy of Pediatrics preporučuje uporabu drugih oblika zaštite od sunca, kao što je hlad ili odjeće.

1

)