pušenje i astma: duhan, rabljeni dim, i još mnogo toga

Dim od cigare, cigarete, i cijevi oštećuje vaše tijelo na mnoge načine, ali je posebno štetno za pluća osobe s astmom. Duhanski dim je snažan pokretač simptoma astme.

Kada osoba udahne duhanski dim, iritantne tvari nasele u vlažnom sluznice dišnih puteva. Te tvari mogu uzrokovati napad na osobu koja ima astmu.

Osim toga, duhanski dim oštećuje sitna kosa nalik strukture u dišnim putovima naziva cilijarne. Normalno, cilija pomesti prašinu i sluz iz dišnih puteva. Duhanski dim oštećuje cilija tako da su nesposobni za rad, čime prašine i sluzi da se akumuliraju u dišnim putovima.

Dim također uzrokuje pluća da se više sluzi nego inače. Kao rezultat toga, čak i više sluz može izgraditi u dišnim putevima, što je izazvalo napad.

Dim je kombinacija dima iz gorućeg cigare ili cigarete i dima exhaled kod pušača.

Udisanje polovno dim, koji se nazivaju “pasivni dim” ili “duhanskom dimu iz okoliša”, možda čak i više štetan nego zapravo pušenje. To je zato što je dim koji gori od kraja cigare ili cigarete sadrži više štetnih tvari (katran, ugljični monoksid, nikotin, i drugi) od dima udiše pušač.

Dim je posebno štetno za ljude koji već imaju astmu. Kada se osoba sa astmom izložena pasivnom pušenju, on ili ona je više vjerojatno da će doživjeti teško disanje, kašalj, i otežano disanje povezana s astmom.

Dim šteti djeci s astmom još više nego odrasli.

Kada je dijete izloženo duhanskom dimu, a pluća postati razdražen i proizvode više sluzi nego inače. Od dječjih dišnih puteva su manji, nuspojave pasivnog pušenja utjecati na njih brže i također može utjecati na funkciju pluća u kasnijem životu.

Djeca roditelja koji puše su i veću vjerojatnost za razvoj raka pluća i sinusa. Ove infekcije mogu učiniti simptoma astme gori i teže kontrolirati.

Pušenje šteti nerođeno dijete na mnogo načina. Nikotin je zarazna tvar u duhanskih proizvoda, provodi kroz majčinu krvotok izravno u bebu.

da; Noć

Djeca majki koje su pušili tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da će imati problema pluća te su 10 puta veću vjerojatnost za razvoj astme. Pušenje tijekom trudnoće je također bio povezan s low-porođajna težina novorođenčadi, prerano rođenih i sindrom iznenadne smrti djeteta (SIDS).

Uzmi ocjenu za astmu dobiti Akcijski plan Personalized