pušenje u skrbi raka (pdqто): suportivna skrb [] -smoking kao faktor rizika za druge maligne bolesti

Osobe koje su u početku prisutna s obje povezanih s pušenjem i nepušače vezane uz zloćudni tumor lica povećan rizik od drugog malignosti na istom mjestu ili drugo mjesto ako se i dalje pušiti. [1,2] Kad prognoza je povoljnija za početni rak , dokaz je čak i jači da bi nastavak pušenje povećava rizik od novih primarnih karcinoma za do 20 godina nakon originalnog dijagnoze. U dvije studije preživjelih raka malih stanica pluća (SCLC) (uglavnom faza I i II), [3,4,5] rizik od drugog karcinoma (uglavnom ne-SCLC [NSCLC]) je 3,5 puta do 4,4 puta veći nego u općoj populaciji. Kod onih koji su nastavili pušiti, rizik je bio daleko veći, posebno u onima koji je također primio prsima zračenje (relativni rizik [RR] = 21,0) i alkilirajuće agense (RR = 19,0). [4] U pojedinaca koji su prestali pušiti u vrijeme dijagnoze, rizik nije veći nego u onih koji su prestali pušiti najmanje 6 mjeseci prije dijagnoze.

Učestalost i Mortalit; Procijenjena novih slučajeva i smrtnih slučajeva od vaginalnog (i ostalih ženskih genitalija) raka u SAD-u 2014: [1; Novi slučajevi: 3,170; Umrli: 880; Karcinomi vagine su rijetki tumori čine oko 1% od raka koji se pojavljuju u genitalnom sustavu [1,2. Rani tumori pozornici su često izlječiv s lokalnim modalnosti terapija, ali ne postoji standardni tretman za dokazane učinkovitosti za metastatske bolesti. Veliki udio (30% -50%) žena s …

Bolesnici s usmenim i ždrijela raka koji puše imaju izuzetno visoku stopu drugog primarnog karcinoma. Nastavak studija na više od 1.000 bolesnika s oralnim karcinomima otkrili da je rizik od drugog karcinoma povećan je nastavio pušiti do gotovo pet puta više (OR = 4.7) za sve aerodigestivni rakova među dugoročnih teških pušača (dva pakiranja ili više po danu), čak i nakon kontroliranje za alkoholom, koji nosi svoj višak rizika. Bez učinka je viđen za odvikavanje u roku od 2 godine, ali rizik je značajno smanjena nakon 5 godina prestanka. [9] Još jedna studija [10] potvrdio ovu povećani rizik, iako na nešto nižoj razini. Više od 1.000 bolesnika s ranim stadijem glave i karcinoma vrata pločastih stanica ispitani su zajedničke učinke duhana i alkohola izlaganja na drugom primarnih tumora (SPT) do 6 godina nakon početne dijagnoze. SPT slučajevi bili su više vjerojatno da će biti pušača (27,5% vs 18,8%) koji su pušili više na duži period i koriste oblike duhana, osim cigareta ili u kombinaciji s cigaretama. Ukupni rizik od PT je otprilike dvostruko za pušače. Najviše povećan rizik je povezan s kontinuiranom pušenjem (RR = 2,1) i unos alkohola (RR = 1,3) nakon dijagnoze, iako nema interakcija Učinak je bio očit.