rastrgan meniskus

Puknuti meniskus je jedna od najčešćih ozljeda koljena. Svaka aktivnost koja uzrokuje da se nasilno okretati ili zakretati koljeno, pogotovo kada se stavljanjem pritisak punom težinom na njega, može dovesti do rastrgan meniska.

Svaki od koljena ima dva meniska – C-oblika komada hrskavice koji djeluju kao jastuk između vašeg golenjača i vašeg bedrene kosti. Puknuti meniskus izaziva bol, oticanje i ukočenost. Također bi mogli imati problema proteže koljeno u potpunosti.

Konzervativno liječenje – kao što su odmor, led i lijekove – ponekad je dovoljno za ublažavanje bolova od derati meniskusa i dati ozljede vremena da zacijeli sama od sebe. U drugim slučajevima, međutim, rastrgan meniskus zahtijeva kirurški popravak.

Ako ste rastrgan svoj meniska, možete primijetiti sljedeće znakove i simptome u koljenu

Obratite se svom liječniku ako koljeno je bolno i natečene, ili ako se ne može premjestiti svoje koljeno na uobičajeni način.

Puknuti meniskus može rezultirati iz bilo koje aktivnosti koja uzrokuje da se nasilno okretati ili zakretati koljeno, kao što su agresivni zakretanja ili naglog kočenja i skretanja. Čak i klečeći, duboko squatting ili dizanje nešto teško može ponekad dovesti do rastrgan meniska. U starijih osoba, degenerativne promjene u koljenu mogu doprinijeti rastrgan meniska.

Svatko za obavljanje djelatnosti s agresivnim uvijanje i okretanje koljena je u opasnosti od derati meniskusa. Rizik je posebno visoka za sportaše – posebno onih koji sudjeluju u kontaktnim sportovima, kao što su nogomet ili aktivnosti koje uključuju okretanje, kao što su tenis ili košarku. Rizik od rastrgan meniska također povećava kao što ste dobili stariji, zbog godina trošenja i habanja na koljenima.

Kada posjetiti liječnika

testovi imaging

Puknuti meniskus može dovesti do nestabilnosti koljena, nesposobnost da se presele svoje koljeno normalno ili trajna bol u koljenu. Vi svibanj također biti više vjerojatno da će razviti osteoartritis u ozlijeđenog koljena.

Često, rastrgan meniskus može identificirati tijekom fizičkog ispit. Vaš liječnik može manipulirati svoje koljeno i nogu kosti u različite pozicije kako bi se točan uzrok Vaših simptoma.

Artroskopija

U nekim slučajevima, liječnik može koristiti instrument poznat kao artroskop ispitati unutrašnjost koljena. Artroskop je umetnuta kroz maleni rez blizu koljena. Uređaj sadrži svjetlo i malu kameru koja prenosi uvećanu sliku unutrašnjosti koljena na monitoru. Ako je potrebno, kirurški instrumenti se mogu umetnuti kroz artroskop ili kroz dodatne male rezove u koljeno.

Početno liječenje

Liječenje rastrgan meniska često počinje konzervativno. Vaš liječnik može preporučiti

Terapija

Fizikalna terapija može pomoći da ojača mišiće oko koljena i na nogama kako bi se stabilizirati i podršku zglob koljena. Arch podržava ili drugih cipela ulošci može pomoći distribuirati sile ravnomjernije oko koljena ili smanjiti stres na određenim područjima koljeno.

kirurgija

Ako vaš koljeno ostaje bolna, krut ili zaključana, vaš liječnik može preporučiti operaciju. To je ponekad moguće popraviti puknuti meniskus, osobito u djece i mlađih odraslih osoba. Ako suza ne može popraviti je meniskus može biti operativno obrezuje. Kirurgija svibanj biti učinjeno kroz uske rezove koriste artroskop. Nakon operacije, morat ćete raditi vježbe kako bi optimizirali snagu i stabilnost koljena.

Izbjegavajte aktivnosti koje pogoršati vaše bolove u koljenu – posebno sportovima koji uključuju zakretna ili uvijanja koljeno – dok bol ne nestane. Led i over-the-counter bolova također može biti korisna.

posjetite svog liječnika