reći da nema maslinovog ulja?

19. svibanj 2000. – Mogao maslinovo ulje – dugo smatra najzdravije masnoće oko – biti tako loše za nas kao cheeseburgera ili kremasta slastica?

To je čeljust-ispuštajući zaključak University of Maryland srce specijalist Robert Vogel, MD. Na sastanku ožujka College of Cardiology, on je iznenadio prehrana svijet upozoravajući da maslinovo ulje može biti jednako opasna za srce i arterije kao Big Mac ili divovski komad sira. “Ako ste koristili maslinovo ulje, jer mislim da je zdravo”, kaže Vogel “, vrijeme je da razmislite ponovno.

Nažalost, mi smo se navikli na ovu vrstu prehrambenih flip-flop. Mnogi ljudi u svijetu počeli su se pitati nije li čak i stručnjaci znaju što oni pričaju. Jedan dan margarin je dobro za vas, sljedeći je loše. Jedan dan vitamin E štiti od srčanih bolesti, sljedeći nudi nikakvu korist na sve. Sada je red na maslinovom ulju a.

Vogel testirali učinke tri različita obroka na skupini od 10 volontera koji su imali normalnu razinu kolesterola. Jedan obrok sastojao od canola ulje i kruh. Drugi je bio maslinovo ulje i kruh. Treći obrok bio komad lososa. Sva tri obroka sadržavala 50 grama masti.

No, njihov učinak na krvne žile bio je vrlo različit. Prije i opet tri sata nakon svakog obroka, Vogel tim mjeriti sužavanje arterija dobrovoljaca. Sharp suženje može ozlijediti unutarnja podstava od krvnih žila, u skladu s Vogel.

Arterije nisu stisnuti mnogo poslije losos jela. Nakon obroka koji sadrži canola ulje, oni malo tijesan, smanjuje protok krvi za 11%. Nakon kombinaciji maslinovog ulja i kruha, međutim, protok krvi pala za 34% – točno efekt koji Vogel vidio u prethodnim istraživanjima nakon volonteri jeli Big Mac s krumpirićima.

Vogel vjeruje krivci u maslinovom ulju su omega-9 masnih kiselina koje čine većinu ulja. Ove masne kiseline mogu uzrokovati krvne žile stisnuti. Omega-3 masne kiseline, za razliku – iste vrste nalaze u ribljem ulju, a oni dodaju da se canola ulje – ne čini se da su u tom smislu. Što je to ima veze s bolestima srca? “Kada krvne žile se sužavaju, njihove obloge, pod nazivom endotel, može biti povrijeđen”, kaže Vogel. “Ponovljeni ozljeda može dodati do većeg rizika od koronarne bolesti srca.” Štoviše, u osoba s dijabetesom, koji obično uzrokuje oštećenje krvnih žila obloga, učinak maslinovog ulja može pogoršati već opasno stanje, kaže Vogel.

zdrave, ukusne recepte, od te časopis Eating well.

Piletina, Čokolada, salate, deserti, juha