rh preosjetljivost tijekom trudnoće uzroka

Rh senzibilizacija se može dogoditi kad osoba s Rh-negativne krvi je izložena Rh-pozitivnih krvi. Većina žena koje postaju osjetljivu činiti tijekom porođaja, kada je njihova krv miješa s Rh-pozitivnih krvi njihove fetusa. Nakon što je izložena, majke imunološki sustav stvara antitijela protiv Rh pozitivnih crvenih krvnih stanica.

Kada Rh-negativnih osoba imunološki sustav prvo je izložena Rh-pozitivnih krvi, to traje nekoliko tjedana za razvoj imunoglobulina M, ili IgM antitijela. IgM antitijela su prevelike da prolaze kroz posteljicu. Tako je Rh-pozitivan fetus koji je prvi aktivira majki preosjetljivost obično nije ozlijeđen.

Prethodno Rh-osjetljivi na imunološki sustav vrlo brzo reagira na Rh-pozitivnih krvi, što je tijekom druge trudnoće s Rh-pozitivan fetus. Obično nekoliko sati Rh-pozitivnu izloženost krvi, manja imunoglobulina G ili IgG, protutijela se stvaraju. IgG protutijela mogu prolaze kroz posteljicu i uništiti fetalnih crvenih krvnih stanica. To uzrokuje Rh bolest, koja je opasna za fetus.

Neki Rh-negativnih ljudi nikada ne postaju osjetljivi na svjetlost, čak i nakon izlaganja velikim količinama Rh-pozitivnih krvi. Razlog za to nije poznat.