RSV u djece: simptomi, uzroci, liječenje i cjepivo

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je čest i vrlo zarazan virus koji inficira dišni trakt većine djece prije drugog rođendana. Za većinu beba i male djece, infekcija uzrokuje ništa više nego hladno. Ali za mali postotak, infekcija virusom RSV može dovesti do ozbiljnih problema kao što su bronhiolitis, koja je upala malih dišnih putova u plućima ili upale pluća, što može postati opasne po život.

Hladno kao simptomi infekcije RSV-om, uključujući kašalj i curenje iz nosa, obično traju jedan do dva tjedna.

Te bi trebao nazvati svog djeteta liječniku ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma

Ako je vaša beba letargičan ili disanja vrlo brzo i ima plavu boju na usnama i rukama, potražiti liječničku pomoć odmah.

Prijevremena novorođenče; Djeca mlađa od 2 koji su rođeni sa srčanim ili plućnim bo; Bebe i mala djeca čiji je imunološki sustav oslabljen zbog bolesti ili medicinskog treatmen; Djeca mlađa od 8 do 10 tjedana života

RSV se prenosi lako dodirom ljude ili površine zaražene virusom. Poduzimanje mjera za sprječavanje RSV infekcije važno je za sve bebe. No, to je posebno važno za one s visokim rizikom za teške infekcije.

Sljedeći savjeti mogu pomoći u prevenciji širenja virusa beba

Iako ne postoji cjepivo za još RSV, lijek se zove palivizumab može spriječiti RSV infekcija i štiti bebe visokorizične od ozbiljnih komplikacija infekcije RSV-om. Ako beba se smatra visokim rizikom, razgovarati s liječnikom o jednom mjesečne injekcije ovog lijeka tijekom vrhunca RSV sezone.

Zaštita beba iz Infectio; Dječji Vizija: Što beba vidi; Pomoć za bebe ekcemi Vaš

Rani znakovi sluha Los; Zaštitite svoju djecu: Get Your Shot; Klice u jaslicama: Pitanja pitati