Sam-e (s-adenozilmetionin, isto): dodatak za osteoartritis bol, depresija, fibromialgija

SAM-e je spoj koji je napravio prirodno u tijelu i ima važnu ulogu u normalnom tjelesnom funkcijom. Sintetizirani oblik SAM-e smatra se dopuna u SAD-u, ali SAM-e je prodan kao lijek na recept u nekim dijelovima Europe već desetljećima. Njegovo znanstveno ime je S-adenozilmetionin. SAM-e je također poznat kao ademetionine i isti.

SAM-e ima dobre dokaze kao tretman za osteoartritis boli. Neke studije su otkrili da je oralni SAM-e je kao učinkovit kao NSAID lijekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen i Celebrex. SAM-e traje duže djelovati od droge učiniti, ali ona također ima manje nuspojava od NSAR.

SAM-e je također bio korišten za liječenje depresije već dugi niz godina. Neke studije su otkrili da SAM-e može raditi kao i triciklički antidepresivi u ublažavanju simptoma. Međutim, mnogi od tih studija bili su manjkavi ili premali da bi bili uvjerljivi.

Ostale koristi od SAM-e nisu proučavane kao temeljito. Ima nekih dokaza da SAM-e može pomoći olakšati bol fibromyalgia i oštećenja leđne moždine uzrokovane HIV-om. SAM-e može također pomoći u kontroli kolestazu – nakupljanje žuči u jetri – osobito u trudnica tijekom trećeg tromjesečja. Jedno istraživanje sugerira da SAM-e moglo biti korisno za odrasle osobe s ADHD-om. Međutim, više istraživanja treba biti učinjeno.

Koristim kupon; Ja kupiti dućan branda; Sam dućan u diskont; Ne uzimam vitamine ili dodatke

Neki koriste SAM-e kao i za liječenje drugih stanja, kao što su bolesti jetre, Alzheimerovu bolest, bol, migrena, i bursitis. Ne znamo potencijalne rizike i prednosti ove namjene.

Nema osnovana idealnu dozu SAM-e. Za depresiju, mnoge studije su koristili između 400-1,600 miligrama dnevno. Za osteoartritisa, 600-1200 miligrama dnevno od SAM-e podijeliti u tri doze je uobičajeno. Pitajte svog liječnika za savjet. Ponekad, doza SAM-e se postupno povećavati tijekom nekoliko tjedana. To može pomoći smanjiti nuspojave poput nemira ili tjeskobe.

Nema hrane izvori SAM-e.