Schilder bolest (varijanta multiple skleroze u djece)

Napomena: Schilder bolest nije isto kao Addison-Schilder bolesti (Adrenoleukodistrofija). Schilder bolest je rijetka progresivna demijelinizacijska poremećaj koji obično počinje u djetinjstvu. Simptomi mogu uključivati ​​demenciju, afaziju, napadaje, promjene osobnosti, slabu pažnju, drhtanje, balans nestabilnost, inkontinencije, slabost mišića, glavobolja, povraćanje, i vid i oštećenje govora. Poremećaj je varijanta multiple skleroze.

Liječenje poremećaja slijedi utvrđene standarde u multiploj sklerozi, a uključuje kortikosteroide, beta interferon ili imunosupresivne terapije, te simptomatsko liječenje.

Kao i kod multiple skleroze, tijek i prognoza Schilder bolesti su nepredvidivi. Za neke osobe je poremećaj progresivna uz stalan, ustrajan naravno. Drugi mogu doživjeti značajan napredak, pa čak i remisije. U nekim slučajevima, Schilder bolest je smrtonosna.

NINDS podržava i provodi opsežan istraživački program na demijelincionih poremećaja kao što su Schilder bolesti. Velik dio ovog istraživanja se fokusira na učenje više o tim poremećajima i pronalaženje načina za prevenciju, liječenje i liječiti ih.

Multipla skleroza: Nadam se da će kroz istraživanje

 Javni Podaci iz SAD-National Institutes of Health

Pripremljeni b; Ured za komunikacije i javne Liaiso; Nacionalni institut za neurološke poremećaje i Štroka; National Institutes of Healt; Bethesda, MD 20892