self-care nakon moždanog udara – Pregled tema

Nakon moždanog udara, imajte na umu da ste najvažnija osoba u vlastitom oporavku. Morate imati veliki utjecaj u donošenju odluka o vašoj brizi. To može biti teško za vas, a vi ponekad osjećate kao sjedi nazad i dopustiti drugima preuzeti odgovornost.

Te bi trebao uzeti u obzir ovi simptomi znakovi upozorenja i obratite se svom liječniku dati; Iznenadna slabost ili ukočenost u lice, ruke, ili noge na jednoj strani tijela; Nagli gubitak vida, snage, koordinacije, osjeta, govora ili sposobnosti razumijevanja govora. Ovi simptomi mogu pogoršati tijekom vremena; Iznenadna maglovitost vida, osobito na jednom oku; Nagli gubitak ravnoteže, eventualno popraćena povraćanjem, mučninom, groznica, štucanje ili problema s gutanjem; Iznenadna i jaka …

Osjećaj tužan zbog moždanog udara, a nastale invaliditetom je normalno. Ali, ako se depresivno, što može ometati oporavak. Na prvi znak da se osjećate depresivno, razgovarati sa svojom obitelji i svojim liječnikom. Rano liječenje depresije može spriječiti zastoj u oporavku.

Pobrinite se da drugi shvate da želite biti uključeni u odlukama o svom pažnjom; Navedite svoje želje i mišljenja o pitanjima koja utječu na vas. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj zabrinutosti. Postavljati pitanja; Ako je potrebno dodatno vrijeme za misliti ili imate poteškoća u pričanju, pokušajte ne dopustiti drugima da odlučuju umjesto vas, bez sluha ono što imate za reći; Ako imate problem govora, možda imate problema s dobivanje drugima da razumiju svoje želje. Zamolite nekoga da vam pomoći izraziti svoje ideje i potrebe. Ili ih zapisati ako je moguće, Ako mislite da je netko “govori se” za vas ili govori o vama kao da nisu bili prisutni, izraziti svoju zabrinutost.