semont i epley manevre za liječenje vrtoglavice

U Epley i Semont manevri su vježbe se koriste za liječenje benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV). Oni su učinili uz pomoć liječnika ili fizioterapeuta. Jedan 10- do 15-ak minuta sesije obično je sve što je potrebno.

Epley manevar se obavlja na sljedeći

Semont manevar se obavlja na sljedeći

U nekim slučajevima, vaš liječnik ili fizioterapeut može imati vi modificirani Epley postupak kod kuće. Ako vam je liječnik pokazala kako i vi osjećati sigurni, možete pokušati ovo kod kuće da biste dobili osloboditi od vašeg vrtoglavice.

U Epley i Semont manevri mogu poboljšati ili izliječiti benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV) sa samo jednog tretmana. Neki ljudi trebaju više tretmana.

Epley i Semont manevre se koristi za liječenje BPPV.

Postupak Epley je siguran i dobro radi u liječenju benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV). 1

Semont manevar može raditi zaustaviti simptome BPPV. Ali dokazi nije tako dobar kao što je za postupak Epley. 1

Ti manevri ne bi trebalo biti učinjeno na ljude s leđa ili kralježnice ozljeda i problema.

Ponekad manevar može premjestiti ostatke iz jednog unutarnjeg uha na drugo. To može uzrokovati različite vrste vrtoglavice.

U Epley i Semont manevri su učinkovitiji od drugih tretmana za BPPV, kao što su vježbe (primjerice, Brandt-Daroff vježbe). 1 vježbe ne liječe uzrok BPPV. Oni pomažu ubrzati naknadu od strane mozga. Kada su Epley i Semont manevre rade, oni mogu olakšati simptome vrtoglavice brzo.

Vi sjedite, a liječnik okreće glavu za 45 stupnjeva vodoravno prema zahvaćenom uhu. Te bi trebao držati liječnika za ruke za potporu; Liječnik može se nagnuti li natrag u vodoravni položaj s glavom drže na mjestu na prijelazu od 45 stupnjeva, druženje. Napad vrtoglavice vjerojatno kao krhotine pomiče prema vrhu kanala. Vi se održavaju u tom položaju sve dok se vrtoglavica prestane, obično u roku od jedne minute; Liječnik okreće glavu za 90 stupnjeva prema nepromijenjen uho. Liječnik tada vas baca na stranu nepromijenjen uha, tako da sada gleda u pod. Krhotine trebao kretati u kanalu opet, možda i izazivajući još jedan napad vrtoglavice. Te bi trebao ostati u tom položaju sve dok se vrtoglavica prestane, obično u roku od jedne minute; Liječnik vam pomaže vratiti u sjedećem položaju.

Vi sjedite, a liječnik okreće glavu, tako da je na pola puta između gleda ravno naprijed i gleda dalje od strane koja uzrokuje najgori vrtoglavice; Liječnik vas zatim spušta brzo na stranu koja uzrokuje najgori vrtoglavice. Kad vam je glava na stolu, ti si gleda u strop. Liječnik vas drži u tom položaju 30 sekundi; Liječnik zatim brzo vas pokreće na drugu stranu stola bez zaustavljanja u uspravnom položaju. Kad vam je glava na stolu, sada su u potrazi za stol. Liječnik vas drži u tom položaju 30 sekundi; Liječnik zatim vam pomaže sjesti gore.

Ako Epley i Semont manevre ne rade za ublažavanje simptoma vrtoglavice, možda nećete imati najčešći tip BPPV. Ili možda nemate BPPV na sve.

Ispunite obrazac s podacima o posebnom tretmanu (PDF) (Što je PDF dokument?) Koji će vam pomoći shvatiti ovaj tretman.

Fife TD, et al. (2008.). Praksa parametar: Terapije za benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (dokaz se temelji na pregled). Izvješće o standardima kvalitete Pododbora akademije za neurologiju. Neurology, 70 (22): 2067-2074.

Anne C. Poinier, MD – Unutarnja Medicin; E. Gregory Thompson, MD – Interna medicina

14. studeni 2014