sifilis uzroka

Sifilis uzrokovan bakterijom Treponema pallidum.

Prijenos od bakterija obično događa tijekom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa. Sifilis bakterije se prenose s osobe na osobu putem izravnog kontakta s

Rane se uglavnom pojavljuju na vanjske genitalije, vagine, anusa ili rektuma. Rane također može pojaviti na usnama i u ili oko usta. Bakterije najčešće ulaze u tijelo kroz sluznicu, obično u području oko genitalija i mokraćnog sustava.

U rijetkim slučajevima, sifilis ulazi u tijelo kroz otvore na koži, kao što su posjekotina i ogrebotina, ili čak i kroz vlažne poljupce, ako se zaražena osoba ima upalu na usta ili usne. Sifilis može također prenijeti pomoću igle prethodno koristio zaražene osobe. Sifilis se može prenijeti transfuzijom krvi. No, to je vrlo rijetko, jer sve je donirao krv u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi je prikazivan za neke spolno prenosivih infekcija (STIs). I sifilis bakterije ne mogu preživjeti više od 24 do 48 sati u krvi pohranjene korištenjem modernih krvi bankarstva metode.

Trudnica sifilisom može proći infekcije kroz posteljicu i zaraziti svoju bebu u bilo koje vrijeme tijekom trudnoće ili poroda (kongenitalni sifilis).

Sifilis se ne može širiti kroz povremeni kontakt sa WC sjedala, ručice vrata, bazeni, hot kace, kade, zajednička odjeće ili pribora za jelo.

Nakon što je zaražena sifilisom u prošlosti ne štiti osobu od postaje ponovno zaraženo.

Inkubacijskog perioda je vrijeme između izlaganja bolesti i prvi simptom. Presvlaka ogorčena naziva čir je obično prvi simptom spolno prenosivih sifilisa. Čir pojavi između 3 tjedna do 3 mjeseca nakon što je osoba zaražena sifilisom.

Osoba sa sifilisom lako može proći infekcije (zarazno) fizički prisutni intimni partneri kad primary- ili sekundarna-stage čireve. No, osoba može biti zarazan već godinama, i na off, i uvijek je zarazno, kad god je prisutan otvoreni bolovima ili kožni osip od sifilisa.

Otvorena bolovima (čira), koji se pojavljuje u primarnoj fazi; Sluznica ili druge čireve tijekom sekundarne faze, a ponekad i tijekom latentne faze.