Simptomi i uzroci – artritis

Simptomi

Uzroci

Reumatoidni artritis vs osteoartritisa

Reumatoidni artritis vs osteoartritisa

Najčešći znakovi i simptomi artritisa uključuju zglobova. Ovisno o vrsti artritisa imate, vaši znakovi i simptomi mogu uključivati

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uključuje nošenje daleko od hrskavice koja ograničava kosti u zglobovima. Sa reumatoidnim artritisom, sinovijalnoj membrani koja štiti i podmazuju zglobove postaje upaljene, što uzrokuje bol i oticanje. Zajednički erozija može slijediti.

Dvije glavne vrste artritisa – osteoartritis i reumatoidni artritis – oštećenje zglobova na različite načine.

Najčešći tip artritisa, osteoartritisa uključuje trošenje i suza štete na joint-a hrskavice – tvrdi, gladak premaz na krajevima kostiju. Dosta šteta može dovesti do kosti mljevenje direktno na kost, što uzrokuje bol i ograničeno kretanje. To trošenje može pojaviti tijekom mnogih godina, ili to može ubrzati zajedničke ozljede ili infekcije.

U reumatoidni artritis, imunološki sustav napada sluznicu zglobne čahure, tvrd membranu koja okružuje sve zajedničke dijelove. Ova obloga, poznat kao sinovijalne membrane, postaje upaljene i natečene. Proces bolest može na kraju uništiti hrskavicu i kost u zglobu.

Faktori rizika za artritis uključuju

Teška artritis, osobito ako to utječe na vaše ruke ili šake, može biti teško za vas učiniti dnevne zadatke. Artritis of weight-bearing zglobova može čuvati vas od hodanja udobno ili sjedi uspravno. U nekim slučajevima, zglobovi mogu postati upletena i deformiran.

Faktori rizika

komplikacije