simptomi i uzroci – karcinom endometrija

Simptomi

Uzroci

Znakovi i simptomi raka endometrija mogu uključivati

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako imate bilo kakve znakove ili simptome koji vas brinuti, kao što su vaginalno krvarenje ili iscjedak koji se ne odnose na vaš razdoblja, bol u zdjelici, ili bol za vrijeme spolnog odnosa.

Endometrija rak počinje u (sluznice maternice) maternice.

Liječnici ne znaju što uzrokuje rak endometrija. Ono što je poznato je da se nešto događa za stvaranje genetske mutacije u stanicama u endometrij – sluznicu maternice.

karcinom endometrija

Genetska mutacija pretvara normalne, zdrave stanice u abnormalnih stanica. Zdrave stanice rastu i množe na zadanu stopu, na kraju umire u određeno vrijeme. Abnormalne stanice rastu i množe izvan kontrole, a oni ne umiru u određeno vrijeme. Akumulacijski abnormalne stanice obliku masa (tumora). Stanice raka upasti u blizini tkiva i može odvojiti od početnih tumora širiti drugdje u tijelu (metastazirati).

Jajnici, jajovodi, maternica, grlića maternice i vagine (rodnice kanala) čine ženski reproduktivni sustav.

Čimbenici koji povećavaju rizik od raka endometrija uključuju

Promjene u ravnoteži ženskih hormona u tijelu. Vaši jajnici čine dvije glavne ženske hormone – estrogena i progesterona. Promjene u bilanci tih hormona uzrokovati promjene u svom endometrija.

Bolest ili stanje koje povećava količinu estrogena, ali ne i na razinu progesterona u tijelu može povećati rizik od raka endometrija. Primjeri uključuju nepravilnu ovulaciju uzoraka, kao što su one koje se javljaju kod žena sa sindromom policističnog jajnika, pretilosti i dijabetesa. Uzimanje hormona nakon menopauze koje sadrže estrogen, ali ne i progesterona povećava rizik od raka endometrija.

karcinom endometrija

Rijetka vrsta tumora jajnika koji luči estrogen također može povećati rizik od raka endometrija.

Faktori rizika

Ženski reproduktivni sustav

Ženski reproduktivni sustav

je prepoznat kao najbolji Gynecology bolnice u narodu za 2015-2016 po američkom News & World Report.