Simptomi i uzroci – mononukleoza

Znakovi i simptomi mononukleoze mogu uključivati

Simptomi

Uzroci

Virus ima period inkubacije od oko četiri do šest tjedana, iako se u male djece to razdoblje može biti kraće. Znakovi i simptomi kao što je povišena temperatura i grlobolja obično se smanjiti u roku od nekoliko tjedana, ali umor, povećani limfni čvorovi i natečene slezene može trajati nekoliko tjedana duže.

Ako ste se suočili gore navedene simptome, možda imate mononukleozu.

komplikacije

Ako odmor i zdrava prehrana ne olakšati simptome u roku od tjedan ili dva, ili ako se simptomi ponovno pojaviti, posjetite liječnika.

Uvećana slezena

Najčešći uzrok mononukleoze je Epstein-Barrov virus, ali i drugi virusi mogu izazvati tu bolest.

Uvećana slezena

Bolest obično nije ozbiljna. Većina odraslih su bili izloženi Epstein-Barr virusom te su izgradili protutijela. Oni su imuni i neće dobiti mononukleozu opet.

Slezena je obično mali organ o veličini vašeg šake. Niz uvjeta, uključujući i bolesti jetre i nekih vrsta raka, može uzrokovati slezena postati proširene.

Komplikacije mononukleoze mogu biti ozbiljniji od same bolesti.

Bolest može uzrokovati povećanje slezene. U ekstremnim slučajevima, slezena može puknuti, uzrokujući oštar, iznenadna bol u lijevoj strani gornjem dijelu trbuha. Ako se takav bol, potražite odmah medicinsku pomoć – možda ćete morati operaciju.

Problemi s jetrom može pojaviti

Bolest također može rezultirati u sljedećim manje uobičajenih komplikacija

Epstein-Barrov virus može izazvati mnogo ozbiljnije bolesti kod ljudi koji su oslabljen imunološki sustav, kao što su osobe s HIV / AIDS-om ili osoba koje uzimaju lijekove za potiskivanje imuniteta nakon presađivanja organa.