Simptomi i uzroci – rota

A rotavirusa infekcije obično počinje u roku od dva dana od izlaganja virusu. Početni simptomi su groznica i povraćanje, a nakon tri do sedam dana od vodenog proljeva. Infekcija može uzrokovati bol u trbuhu, kao dobro.

Simptomi

Uzroci

U odraslih, koji su inače zdravi, A rotavirusa infekcija može izazvati samo blage znakove i simptome ili ih uopće.

Nazovite vašeg djeteta liječnika ako dijete

Faktori rizika

Ako ste odrasla osoba, nazovite svog liječnika ako

komplikacije

Rotavirus je prisutna u zaražene osobe stolice nekoliko dana prije nego što se simptomi pojave i do 10 dana nakon što se simptomi povuku. Virus se širi lako kroz ruke u usta kontaktu cijelo ovo vrijeme – čak i ako se zaražena osoba nema simptome.

Ako imate rotavirus i ne oprati ruke nakon korištenja zahoda – ili vaše dijete ima rotavirus i ne oprati ruke nakon mijenjanja svog djeteta, pelene ili pomaganju djetetu korištenje WC – virus može širiti na sve što dirati, uključujući hranu, igračke i pribor. Ako neka druga osoba dotakne svoje neoprane ruke ili zaraženu objekt, a zatim dodiruje svoju usta, infekcije mogu slijediti. Virus može ostati infektivan na površinama za nekoliko tjedana ili dulje ako je područje nije dezinficirana.

Budući da postoje mnoge vrste rotavirus, moguće je da će biti zaražene više od jednom, čak i ako ste cijepljeni. Međutim, ponoviti infekcije su obično manje žestoko.

Rota infekcije su česte u djece u dobi od 3 do 35 mjeseci – naročito oni koji provode vrijeme u postavkama za brigu o djeci. Starije osobe i odrasli brinu za djecu imaju povećan rizik od infekcije, kao dobro.

U Sjedinjenim Američkim Državama, rizik od rotavirusa je najviša u proljeće i zimi.

Teški proljev može dovesti do dehidracije, osobito kod male djece. Ako se ne liječi, dehidracija može postati stanje opasno po život, bez obzira na njen uzrok.