simptomi i uzroci – spolno prenosive bolesti (SPB)

Spolno prenosive infekcije (SPI) mogu imati niz znakova i simptoma, uključujući i bez simptoma. To je razlog zašto oni mogu proći nezapaženo sve do komplikacije se javljaju ili partner je dijagnoza. Znakovi i simptomi koji mogu ukazati STI uključuju

Simptomi

Uzroci

Znakovi i simptomi mogu se pojaviti nekoliko dana nakon izlaganja, ili to može potrajati godinama prije nego što su zamjetne probleme, ovisno o organizmu.

Vidjeti liječnika odmah ako

Faktori rizika

Dogovorite sastanak s liječnikom

komplikacije

Spolno prenosive infekcije mogu biti uzrokovane

Seksualna aktivnost igra važnu ulogu u širenju mnogih drugih infektivnih agenata, iako je moguće da će biti zaražene bez seksualnog kontakta. Primjeri uključuju hepatitis A, B i C virusa, Shigella i Giardia intestinalis.

Svatko tko je seksualno aktivnih rizici izlaganje spolno prenosivih infekcija u određenoj mjeri. Faktori koji mogu povećati taj rizik uključuju

Nakon što je nezaštićeni spolni odnos. Vaginalni ili analni penetracija od strane zaraženim partnerom koji ne nosi lateks kondom značajno povećava rizik od dobivanja STI. Nepravilno ili nedosljedna upotreba kondoma može povećati rizik.

Oralni seks može biti manje rizično, ali infekcija i dalje može prenositi bez lateks kondoma ili dentalna pregrada. Zubni brane – Debljine kvadratnih komada gume sklopio s lateksa ili silikona – spriječiti koža-na-kožu kontakt.

Određeni spolno prenosivih bolesti – kao što su gonoreja, klamidija, HIV i sifilis – može se prenijeti od zaražene majke na njezino dijete tijekom trudnoće ili poroda. Spolno prenosivih bolesti u djece može uzrokovati ozbiljne probleme i može biti smrtonosna. Sve trudnice trebaju biti prikazan za tih infekcija i tretirati.

Budući da mnogi ljudi u ranoj fazi priprema za STI doživjeti nikakve simptome, testiranje za spolno prenosivih bolesti je važno u prevenciji komplikacija.

Moguće komplikacije uključuju