soja (Glycine max) pozadinu

Prirodni Standard® Pacijent monografija, Copyright © 2016 (). Sva prava pridržana. Komercijalna distribucija zabranjena. Ova monografija namijenjena je isključivo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao specifičan medicinski savjet. Te bi trebao konzultirati s kvalificiranim liječnikom prije donošenja odluke o terapijama i / ili zdravstvene uvjete.

Soja je suptropska biljka, porijeklom iz jugoistočne Azije. Ovaj član graška obitelji raste od jedan do pet stopa visoka i čini klastera od tri do pet mahuna, od kojih svaka sadrži dva do četiri zrna po mahuni. Soja je dijetetski sortirano u azijskim zemljama najmanje 5.000 godina, a za vrijeme dinastije Chou u Kini (1134-246 BC), fermentacije tehnike su otkrili da je dozvoljeno soje se pripremiti na više lako probavljive oblicima kao što su tempeh, miso, i tamari soja sos. Tofu je izumljen u 2. stoljeću Kini.

Soja je uvedena u Europu 1700. i SAD-u 1800-ih. Uzgoj soje Masovna započela je u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata. Trenutno zapadnim državama SAD-a proizvode oko polovice svjetske opskrbe soje.

Soja sadrži proteina, izoflavone, a vlakna, svi mislili da pružaju zdravstvene beneficije. Soja je izvrstan izvor prehrambenih proteina, uključujući sve bitne aminokiseline. Soja je također izvor lecitina ili fosfolipida. Sojini izoflavoni i lecitin su proučavali znanstveno za brojne zdravstvene uvjete. Izoflavoni kao genistein se vjeruje da imaju estrogenski učinci u tijelu, i kao rezultat se ponekad nazivaju “fitoestrogene”.

Uobičajeni izvori soje izoflavona su pržena soja, zeleni soje, sojino brašno, tempeh, tofu, tofu jogurt, soja hrenovke, Mišo, soja maslac, sojino oraščić maslac, soja sladoled, sojino mlijeko, soja jogurt, tofu, soja pups® sir, sojin sir, seitan i soje rezanci. Sojino brašno nalazimo u španjolskom kobasica proizvoda (chorizo, salchichon, mortadele i kuhane šunke), krafne, i juha dionica kocke. Iako obrađene soje hrane (npr veggie burgeri, tofu pups®, posna večera predjela, piletina bez nuggets, soje “sladoleda” i energetske pločice) su obično visoko u bjelančevina, oni obično sadrže niže razine izoflavona.

Soja protein je također bio pod istragom zbog dobrobiti u smislu čimbenika rizika srčanih bolesti, smanjuje simptome menopauze, gubitak težine, artritis, moždane funkcije i izvedbe vježbe. Dijetalna soje može smanjiti rizik od raka dojke u žena i raka prostate kod muškaraca, kao i druge vrste raka. Općenito, dokaz koji potkrepljuje uporabu fitoestrogenima kao tretmana za menopauzu, srčane bolesti, bolesti kostiju, gubitak težine, i rak je ograničen. Uporaba sojinog formula je ispitivan u liječenju proljeva u dojenčadi i učinkovita i sigurna alternativa za kravlje mliječne formule za dojenčad u većini.

Ovaj dokaz se temelji Monografija je pripremljen od prirodnih Standardna Research Collaboration