soja (Glycine max) pozadinu

Prirodni Standard® Pacijent monografija, Copyright © 2016 (). Sva prava pridržana. Komercijalna distribucija zabranjena. Ova monografija namijenjena je isključivo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao specifičan medicinski savjet. Te bi trebao konzultirati s kvalificiranim liječnikom prije donošenja odluke o terapijama i / ili zdravstvene uvjete.

Soja je suptropska biljka, porijeklom iz jugoistočne Azije. Ovaj član graška obitelji raste od jedan do pet stopa visoka i čini klastera od tri do pet mahuna, od kojih svaka sadrži dva do četiri zrna po mahuni. Soja je dijetetski sortirano u azijskim zemljama najmanje 5.000 godina, a za vrijeme dinastije Chou u Kini (1134-246 BC), fermentacije tehnike su otkrili da je dozvoljeno soje se pripremiti na više lako probavljive oblicima kao što su tempeh, miso, i tamari soja sos. Tofu je izumljen u 2. stoljeću Kini.

Soja je uvedena u Europu 1700. i SAD-u 1800-ih. Uzgoj soje Masovna započela je u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata. Trenutno zapadnim državama SAD-a proizvode oko polovice svjetske opskrbe soje.

Ključ za razrede

Dijetalna izvor proteina

Soja sadrži proteina, izoflavone, a vlakna, svi mislili da pružaju zdravstvene beneficije. Soja je izvrstan izvor prehrambenih proteina, uključujući sve bitne aminokiseline. Soja je također izvor lecitina ili fosfolipida. Sojini izoflavoni i lecitin su proučavali znanstveno za brojne zdravstvene uvjete. Izoflavoni kao genistein se vjeruje da imaju estrogenski učinci u tijelu, i kao rezultat se ponekad nazivaju “fitoestrogene”.

Uobičajeni izvori soje izoflavona su pržena soja, zeleni soje, sojino brašno, tempeh, tofu, tofu jogurt, soja hrenovke, Mišo, soja maslac, sojino oraščić maslac, soja sladoled, sojino mlijeko, soja jogurt, tofu, soja pups® sir, sojin sir, seitan i soje rezanci. Sojino brašno nalazimo u španjolskom kobasica proizvoda (chorizo, salchichon, mortadele i kuhane šunke), krafne, i juha dionica kocke. Iako obrađene soje hrane (npr veggie burgeri, tofu pups®, posna večera predjela, piletina bez nuggets, soje “sladoleda” i energetske pločice) su obično visoko u bjelančevina, oni obično sadrže niže razine izoflavona.

Soja protein je također bio pod istragom zbog dobrobiti u smislu čimbenika rizika srčanih bolesti, smanjuje simptome menopauze, gubitak težine, artritis, moždane funkcije i izvedbe vježbe. Dijetalna soje može smanjiti rizik od raka dojke u žena i raka prostate kod muškaraca, kao i druge vrste raka. Općenito, dokaz koji potkrepljuje uporabu fitoestrogenima kao tretmana za menopauzu, srčane bolesti, bolesti kostiju, gubitak težine, i rak je ograničen. Uporaba sojinog formula je ispitivan u liječenju proljeva u dojenčadi i učinkovita i sigurna alternativa za kravlje mliječne formule za dojenčad u većini.

U nastavku doze temelje se na znanstvenim istraživanjima, publikacijama, tradicionalne upotrebe, ili stručno mišljenje. Mnogi bilja i dodataka nisu temeljito ispitani i sigurnost i učinkovitost ne može dokazati. Marke može biti različito, s promjenjivim sastojaka, čak i unutar iste marke. U nastavku doze ne smiju se primjenjivati ​​na sve proizvode. Te bi trebao čitati etikete proizvoda, i razgovarati o doze s kvalificiranim liječnikom prije početka terapije.

doziranje Soja protein je kontroverzna i dosljednih klinički učinci su bili nedostaje. U SAD-u, 25 miligrama dnevno soje je odobren za smanjenje kolesterola. Incidencija raka dojke i prostate raka je niska u Aziji, dakle unos dijetalnih soja je ispitivan.

Kao antioksidans, 25 grama sojinog proteina u jednom shake je preuzeta od strane usta do osam tjedana i 50 grama soje (kinako) se koristi svaki dan za 90 dana.

Visoki kolesterol

Za raka (prevencije i liječenja), 20-58 grama proteina soje za šest tjedana do šest mjeseci je preuzeta od strane usta, također i 8 unci soymilk također je uzeti tri puta dnevno tijekom 12 mjeseci.

Proljev (akutni) u dojenčadi i male djece

Za zdravlje srca, 25-50 grama proteina soje (npr Abalon®), i namirnice od soje koja sadrži (kao što su tofu i jogurt) i soje hrane s 40-60mg izoflavona su poduzete od strane usta dnevno za 4-52 tjedana.

Visoki krvni tlak

Za prevenciju žučnih kamenaca, soja protein je uzeti na usta za dva tjedna.

Za kognitivne funkcije, 25,6 grama ili nepoznati dozu proteina soje, soja dopuniti ili sojino mlijeko (sadrži 60-160mg izoflavone) bile poduzete od strane usta dnevno za 3-12 mjeseci.

Simptoma menopauze (valunzi)

Alergije (prevencija alergije na hranu)

Antioksidans

Za Crohnovu bolest, soje-izvedeni protein je dodano u standardni enteralnu tretman za četiri tjedna.

Za ciklički bol u grudima, 17 grama proteina soje kao napitak je preuzeta od strane usta dva puta dnevno tijekom tri mjeseca.

Crijeva / crijevne bolesti

Za dijabetes, 11.3-111 grama proteina soje ili 0,5-0,8 grama po kilogramu proteina soje (npr Abalon®) je preuzeta od strane usta dnevno za razdoblje od četiri tjedna do četiri godine. Također, fermentirani soje touchi čaj je uzeti na usta za tri mjeseca, pojedinačna doza od 7-10 grama sojinog vlakana ili obrok s 10 grama sojinog polisaharid je bio korišten kao jednu dozu, 52 grama sojinog trupa vlakana je uzeti na usta dnevno tijekom četiri tjedna, a soja protein dijeta je slijedio osam tjedana.

Rak (prevencija i liječenje)

Za poboljšanje izvedbe vježbanja, 0.4-1.5 grama po kilogramu proteina soje podijeljena je nekada tri puta dnevno tijekom 6-8 tjedana, a soja protein napitak bez masti je preuzeta od strane usta dva puta dnevno poslije vježbanja, pet dana tjedno tijekom 12 tjedana.

kognitivne funkcije

Za fibromijalgije, shake s 20 grama proteina soje i 160 miligrama soje isoflavone je preuzeta od strane usta dnevno tijekom šest tjedana.

Za visoki krvni tlak, 15-66 grama proteina soje je preuzeta od strane usta dnevno za 4-52 tjedana i 500 mililitara soymilk je uzeta dva puta dnevno tijekom tri mjeseca.

Za upalu zbog hemodijalize, soja protein je uzeti na usta tijekom osam tjedana.

Za anemija uzrokovana nedostatkom željeza, dvije kapsule shoyu polisaharida je preuzeta od strane usta dva puta dnevno tijekom četiri tjedna.

Za bolesti bubrega, sljedeće dijete su slijedili za sedam tjedana do šest mjeseci: na bazi soje povrća niske protein dijeta, 35% proteina soje i 30% biljni protein dijeta, dijeta s protein soje kao pola dnevnog proteina unos.

Za snižavanje kolesterola, 11.3-140 grama proteina soje je preuzeta od strane usta dnevno za 3-52 tjedana.

Za menopauzi simptoma vrućine, 33.3-134.4 miligrama soje dodatak, ekstrakt, ili proteina je preuzeta od strane usta dnevno za 12-96 tjedana. Dijetalna soje u prahu (Previna®) koji sadrži 12 miligrama proteina soje i 45 miligrama izoflavona je preuzeta od strane usta dva puta dnevno tijekom 16 tjedana. Također, 40-134 miligrama izoflavona soje je preuzeta od strane usta dnevno za 6-26 tjedana.

Za ne-valunzi simptoma menopauze, proteina soje, soja dodatak ili sojino mlijeko (sadrži 60-160 miligrama izoflavona je uzeti dnevno za 3-12 mjeseci, i doza od 25 grama proteina soje se koristi za do 12 mjeseci.

Za metaboličkog sindroma, soja protein je uzeti na usta tijekom osam tjedana umjesto životinjskih proteina.

Za poremećaja motiliteta, 15 grama sojinog polisaharid, vlakna su poduzete od strane usta dnevne do 18 dana.

Za osteoartritisa, 40 grama proteina soje je preuzeta od strane usta dnevno za tri mjeseca.

Za osteoporozu, 500 mililitara soymilk je uzeti dnevno za 1-2 godina, također 80,4 miligrama do 40 grama proteina soje je uzeti dnevno tri mjeseca do jedne godine.

Za predmenstrualni sindrom (PMS), 30,5 grama sojinog proteina izolirati je uzeta dnevno tijekom sedam mjeseci.

Za reumatoidni artritis, soja peptid je preuzeta od strane usta četiri tjedna.

Crohnova bolest

Za oštećenja kože, krema koža sadrži sojino sastojke je primijenjen na kožu tijekom 12 tjedana.

Ciklička bol grudi

Za ozljede leđne moždine, 48 grama vanilije s okusom sojinog napitka je preuzeta od strane usta.

Za mršavljenje, 15 grama proteina soje na 1.000 kcal je preuzeta od strane usta svaki dan do 12 tjedana (što je pet obroka zamjena, tri soje trese, ili soje hrane); četiri komada beta-conglycin slatkiša (0,625 grama beta -conglycin po bombona) je uzeta na usta dva puta dnevno za smanjenje visceralnog masnog tkiva, uz zauzeo je usta za četiri tjedana na bazi soje tekućina formula za dva obroka dnevno, na bazi soje niske kalorijske dijeta je slijedio za osam tjedna, pet hrana pripravljene s izoliranim sojinim proteinom su konzumirali održati unos proteina između 86-96 grama dnevno tijekom 30 dana, 25 mg sojinog izolata (koji sadrži 59% proteina) ili sojino koncentrat (koja sadrži 59,5% proteina) je bio uzet oralno dva puta dnevno tijekom 12 tjedana.

Soja se općenito smatra sigurnom za jelo dojenčadi i djece u skladu s oba tradicionalnih znanja i istraživanja. Zbog potencijalnih sigurnosnih problema, kvalificirani zdravstvenih usluga treba konzultirati u vezi s izborom dojenačke formule.

Za akutnog proljeva u dojenčadi i male djece, soja formula je studirao do 14 dana; koriste marke uključeni Nursoy® i Isomil®.

Kako bi se spriječilo alergije na hranu u djece, soja formula je studirao.

Za infantilne kolike, razne sojinog mlijeka formula (npr ProSobee®, soje Enfamil®, Isomil®) bile poduzete za razdoblja od 48 sati do 28 dana.

Za anemije, 16 unca bazi soje formula se koristi dnevno tijekom 12 tjedana.

Dijabetes

Za snižavanje razine kolesterola, djeca su soja proteina po ustima četiri tjedna.

izvedba vježbe

Za debljanje u dojenčadi, soja formula je preuzeta od strane usta u razdoblju od 6 do 12 mjeseci.

fibromyalgia

Ove primjene su testirani na ljudima ili životinjama. Sigurnost i učinkovitost nisu uvijek dokazana. Neke od tih uvjeta su potencijalno ozbiljni, i treba biti ocijenjeni od strane kvalificiranog liječnikom.

žučni kamenci

Srčana bolest

Ocjenjivanje obrazloženje

U nastavku koristi se temelje na tradiciji ili znanstvenih teorija. Oni su često nisu temeljito testiran na ljudima, te sigurnost i učinkovitost nisu uvijek dokazana. Neke od tih uvjeta su potencijalno ozbiljni, i treba biti ocijenjeni od strane kvalificiranog liječnikom.

Soja može povećati rizik od krvarenja kada se uzima s lijekovima koji povećavaju rizik od krvarenja. Neki primjeri uključuju aspirin, antikoagulansi ( “zgrušavanja krvi”), kao što su varfarin (Coumadin®) ili heparin, anti-krvnih pločica, kao što su droga klopidogrela (Plavix®) i nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen (Motrin®, Advil ®) ili naproksen (Naprosyn®, Aleve®).

Soja može smanjiti razinu šećera u krvi. Savjetuje se oprez pri korištenju lijekova koji mogu sniziti šećer u krvi. Ljudi koji uzimaju lijekove za dijabetes na usta ili inzulin treba pozorno pratiti od strane kvalificiranog liječnikom, uključujući i farmaceuta. prilagodbe Lijekovi mogu biti potrebne.

Soja može uzrokovati visoki krvni tlak. Potreban je oprez u ljudi koji uzimaju lijekove koji utječu na krvni tlak.

Soja može ometati način na koji tijelo obrađuje određene lijekove pomoću jetre “citokroma P450” enzimskog sustava. Kao rezultat toga, razine ovih lijekova može povećati u krvi, te može izazvati promijenjena efekata ili potencijalno ozbiljne štetne reakcije. Ljudi koji koriste lijekove treba provjeriti uputstva i razgovarati s kvalificiranim liječnikom, uključujući i farmaceuta, o mogućim interakcijama.

Zato soja sadrži estrogen kao kemikalije, učinci su druga sredstva koja se vjeruje da imaju estrogenu kao svojstva mogu se mijenjati.

Soja također može potencijalno komunicirati sa sredstvima za kožu, sredstva uzimaju za zdravlje kostiju, sredstva uzimaju za rak, proljev, visokog kolesterola, srčanih bolesti, gubitak težine, sredstva koja utječu na živčani ili imunološki sustav, Alzheimerova sredstva, antibiotici, inhibitori aromataze , kalcitriol, diuretici (voda pilule), hormonalni agensi, željezo soli, indometacin, sredstvo za odbijanje kukaca, progestine, selektivne modifikatori receptora estrogena (SERMs), želuca ili crijeva agensi, hormoni štitnjače, tibolon.

Soja može povećati rizik od krvarenja kada se uzima s travama i dodataka za koje se vjeruje da povećavaju rizik od krvarenja. Višestruki slučajevi krvarenja zabilježeni su uz korištenje Ginkgo biloba, a manje slučajeva s češnjakom i vidio palmetto. Brojna druga sredstva se teoretski povećava rizik od krvarenja, iako to nije dokazano u većini slučajeva.

Soja može smanjiti razinu šećera u krvi. Potreban je oprez prilikom korištenja bilja i dodataka koji mogu sniziti šećer u krvi. Ljudi koji uzimaju lijekove za dijabetes na usta ili inzulin treba pozorno pratiti od strane kvalificiranog liječnikom, uključujući i farmaceuta. prilagodbe Lijekovi mogu biti potrebne.

Soja može uzrokovati visoki krvni tlak. Potreban je oprez u ljudi koji uzimaju bilja i dodataka koji utječu na krvni tlak.

Soja može ometati način na koji tijelo obrađuje određene bilja ili dodataka pomoću jetre “citokroma P450” enzimskog sustava. Kao rezultat toga, razine drugih biljaka ili dodataka može se mijenjati u krvi. To također može promijeniti efekti koje druge biljke ili dodataka eventualno imati na P450 sustav.

Zato soja sadrži estrogen kao kemikalije, učinci su druga sredstva koja se vjeruje da imaju estrogenu kao svojstva mogu se mijenjati.

Soja također može potencijalno interakciju s Alzheimerovom bilja i dodataka, antibakterijske, antioksidansi, avokada, beta-sitosterol, cimicifuga, aminokiseline razgranatog lanca, kalcija, diuretici (povećanje volumena urina), laneno sjeme, ginseng, zeleni čaj, bilja i dodataka za osteoporoze, bilja i dodataka za kožu, ljekovitog bilja i dodataka koji su uzeti za rak, proljev, visokog kolesterola, srčanih bolesti, gubitak težine, ljekovitog bilja i dodataka koji utječu na živčani, probavni ili imunološkog sustava, hormonalne bilja i dodataka, hormonska nadomjesna terapija , sredstvo za odbijanje kukaca, željezo, izoflavoni, lecitin, likopena, magnezija, ekstrakt magnolije kore, mangana, zob, fosfora, phytoprogestins, biljni steroli, probiotici, resveratrol, algi, selen, spirulina, hormoni štitnjače, vitamin C i D, cink.

Ova informacija se temelji na profesionalnoj razini monografiji koju uređuje i recenzirani od strane suradnika na Prirodno Standardna Research Collaboration ().

metodologija monografija

Abalon®, beta-konglicinin, bioaktivne peptide, strijelac-Birk inhibitor (BBI), kalcij, konglicinin, coumestrol, daidzein, daizuga-cha (japanski), tamno soja sos, dijetetski proteini soje, edamame, ekviol, Fabaceae, Fibrim®, riblje ulje, flavonoidi, folna kiselina, utvrđeni sojinog mlijeka, frijol de soja, funkcionalni proteini, genistein, genistin, Glycine max, Glycine max AT, glicininskih, veće zrno, guar guma, Haba soje, hidrolizirani proteini soje, Hyprovit®, željezo, isoflavone, izoflavoni, izoflavonoid, Isomil®, kuromame-cha (japanski), kuromame-cha Gold (japanski), kuromame-sojinog mlijeka piće (japanski), lecitin, mahunarki, lignans, magnezij, margarin, miso, Promuvajte-Soy®, natto, Nursoy ®, Okara, fosfatidilserin, fosfor, fitati, fitoestrogena, biljnih estrogena, kalij, Previna®, ProSobee®, PtdSer, Purina 660, shoyu, shoyu polisaharidi, soja, sojabohne, soja, soja-based hrane, protein soje, soja saponini, soja sos, soja, soja-ječam paste, sojino ulje, soja koncentrati, soje Enfamil®, soja vlakna, sojino brašno, soja hrana, sojini izoflavoni, soja izolata soja lecitin, sojinog mlijeka, soje orasi, sojino ulje, sojino phosphatidylcholine kompleks ( IDB 1016), soja fosfatidilinozitol (PI), soja proizvod, proteini soje, soja protein izolat, umak od soje, S-PtdSer, Supro®, Supro 660®, Supro 675®, Ta-tou, tempeh, teksturom biljna bjelančevina, tofu, YUBA.

infantilne kolike

Upala

Napomena: ipriflavon, sintetički isoflavone, je studirao kao mogući način za liječenje ili prevenciju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Ova monografija usredotočuje na prirodne soje. Ipriflavon raspravlja odvojeno. Sojini izoflavoni, genistein i daidzein, su istraživani i tretmani za različite uvjete. Ova monografija je usmjeren na proteina soje ili hrane koja sadrži soja protein. Izoflavoni raspravlja odvojeno. Soja lecitin proizlazi iz obrade soje. To je mješavina masnih tvari odvojeno od sojinog ulja, koji se koriste kao dodatak hrani. Njegov kemijski naziv je fosfatidilkolin, a sadrži sastojke kolina, fosforna kiselina, glicerin, i masne kiseline. Soja lecitin je objašnjeno u zasebnom monografije. Sojino ulje i soja-izvedeni steroli nisu posebno raspravljati.

, US Food and Drug Administration ne strogo regulira bilja i dodataka. Nema garancija za snagu, čistoću i sigurnost proizvoda, a posljedice mogu varirati. Uvijek biste trebali pročitati etikete proizvoda. Ako imate zdravstveno stanje, odnosno uzimanje drugih lijekova, trava, ili dodataka, trebali razgovarati s kvalificiranim liječnikom prije početka nove terapije. Posavjetujte se s healthcare provider odmah ako osjetite nuspojave.

Izbjegavajte sa poznatim alergiju na soji, bilo koji od njegovih dijelova, ili članovi njegovog biljnog obitelji.

Soja može djelovati kao alergen hrane sličnom mlijeko, jaja, kikiriki, ribu i pšenicu. Simptomi alergijske reakcije u rasponu od curenje iz nosa, upala probavnog trakta do naglog pada krvnog tlaka.

Soja je vjerojatno siguran kada se koristi u prehrani u odraslih, djece i dojenčadi, iako maksimalno trajanje je nepoznat. Soja protein je sigurno bio korišten za do jedne godine. Soja formula sigurno bio korišten u full-term dojenčad.

Soja može uzrokovati atopijski ekcem (kožnih problema), astme, lošeg okusa, krvarenje, nadutost, zatvor, oštećenja gušterače, proljev, goiters (uvećanu vrat zbog povećane veličine štitnjače), izostanak rasta, umor, imunoloških promjena, povećana brzina rada srca, nesanica, upala crijeva, labav stolice, menstrualne promjene, migrena, mučnina, bol u trbuhu i povraćanje.

Koristiti oprezno u osoba s hormonski osjetljivu raka, kao što raka dojke, jajnika, raka maternice, ili hormonski osjetljivu stanja kao što su endometrioza.

Soja može povećati rizik od krvarenja. Potreban je oprez kod osoba s poremećajima krvarenja ili uzimanje lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja. Doziranje prilagodbe svibanj biti potrebno.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza

Bolest bubrega

Simptoma menopauze (ne vruće rumenilo)

menstruacija migrene

Metabolički sindrom

Motilitet poremećaji (problemi s probavom)

osteoartritis

Fizički rad i blagostanje u starijih osoba

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Reumatoidni artritis

starenje kože

oštećenja na koži uzrokovanih suncem

ozljeda leđne moždine

poremećaji štitnjače

Tuberkuloza

Debljanje (djeca)

Gubitak težine

Osteoporoza

Koristi se temelji na tradiciji ili teorije

Soja može smanjiti razinu šećera u krvi. Potreban je oprez kod osoba s dijabetesom ili niske razine šećera u krvi, a oni koji su uzimali drogu, bilja ili dodataka koji utječu na razinu šećera u krvi. Razina šećera u krvi može se moraju pratiti od strane kvalificiranog liječnikom, uključujući i farmaceuta, te prilagodbe lijekova svibanj biti potrebno.

Soja može uzrokovati visoki krvni tlak. Potreban je oprez u ljudi koji uzimaju lijekove ili bilja i dodataka koji mijenjaju krvni tlak.

Zato soja sadrži estrogen kao kemikalije, učinci su druga sredstva koja se vjeruje da imaju estrogenu kao svojstva mogu se mijenjati.

Soja može ometati način na koji tijelo obrađuje određene lijekove pomoću jetre “citokroma P450” enzimskog sustava.

Koristite oprezno kod osoba koje imaju anemiju, cistična fibroza ili poremećaje štitnjače, želuca, crijeva, imunološkog sustava, ili srce.

Izbjegavajte sa poznatim alergiju na soji, bilo koji od njegovih dijelova, ili članovi njegovog biljnog obitelji.

Izbjegavajte soje na razini više nego obično konzumira u hrani ako je osoba trudna ili doji, ima rak ili je u opasnosti od raka, ili je uzimanje lijekova.

Soja kao dio redovite prehrane tradicionalno se smatra sigurnom za vrijeme trudnoće i dojenja, iako je znanstveno istraživanje je ograničeno na ovim područjima.

Nedavna studija pokazuje da su izoflavoni prenose kroz majčino mlijeko od majke do bebe. U nehumanog studiji visoke doze izoflavona rezultiralo u tumorima i spolne promjene u potomstvo. Izbjegavajte visoke doze od soje ili soja izoflavona u ljudi.

Anderson JW i Bush HM. Soja protein učinci na serumske lipoproteine: procjena kvalitete i meta-analize randomiziranih, kontroliranih studija. J.Am.Coll.Nutr. 2011,30 (2):. 79-91; Beavers DP dabar KM, Miller M, et al. Izloženost isoflavone sadržavaju proizvodi od soje i funkcije endotela: Bayesovsku meta-analize randomiziranih kontroliranih pokusa. Nutr.Metab Cardiovasc.Dis. 2012,22 (3). 182-191; Bruyas-Bertholon V, Lachaux A, Dubois JP, et al. [Koji tretmani za infantilnih kolika?]. Presse Med. 2012,41 (7-8): e404-E410, Clement DN, Onakpoya I, Hung SK, et al., Učinci biljnih i dijetetskih dodataka na spoznaje u menopauzi: sustavni pregled. Maturitas 2011,68 (3). 256-263; Dong JY, Tong X, Wu ZW, et al. Utjecaj sojinog proteina na krvni tlak: meta-analize randomiziranih kontroliranih pokusa. Br.J.Nutr. 2011,106 (3). 317-326; Dupont C Chouraqui JP de, Boissieu D, et al. [Dijetetska liječenje kravlje mlijeko proteina alergije]. Arch.Pediatr. 2011,18 (1), 79-94; Huang J, Frohlich J i Ignaszewski AP. Utjecaj promjena u prehrani i dodacima prehrani na lipidni profil. Can.J.Cardiol. 2011,27 (4). 488-505; Iacovou M, Ralston RA, Muir J, et al. Prehrana infantilnih kolika: sustavni pregled. Matern.Child Health J. 2012,16 (6), 1319-1331, Koletzko S Niggemann B, Arato A, et al. Dijagnostički pristup i upravljanje cow’s mlijeka proteina alergije u dojenčadi i djece: ESPGHAN GI odbor praktične smjernice. J.Pediatr.Gastroenterol.Nutr. 2012,55 (2): 221-229; Leonard SA i Nowak-Węgrzynkroz A. Hrana enterokolitis proteina inducirana sindrom. Ažuriranje na prirodnoj povijesti i pregled upravljanja. Ann.Allergy Astma Immuno. 2011,107 (2). 95-101, Li L, Ying XJ, Sun TT, et al. Pregled metodološke kvalitete sustavnih pregleda oko želuca rizik od raka i zaštitnih čimbenika. Azijski Pac.J.Cancer Prethodna. 2012,13 (5). 2069-2079; Liu ZM, Chen YM i Ho SC. Utjecaj sojinog unosa na kontrolu glikemije: meta-analize randomiziranih kontroliranih pokusa. Am.J.Clin.Nutr. 2011,93 (5). 1092-1101; Sherzai A, Heim LT, Boothby C, et al. Moždani udar, skupine hrane i prehrambene navike: sustavni pregled. Nutr.Rev. 2012,70 (8). 423-435; Yang B, Chen Y, Xu T, et al. Sustavni pregled i meta-analiza potrošnje soje u bolesnika s tipom 2 šećerne bolesti. Azija Pac.J.Clin.Nutr. 2011,20 (4). 593-602; Yang G, Shu XO, Chow WH et al. Soja unos hrane i rizik od raka pluća: dokazi iz Šangaja Ženske Health Study i meta-analize. Am.J.Epidemiol. 11-15-2012,176 (10): 846-855.

Ovaj dokaz se temelji Monografija je pripremljen od prirodnih Standardna Research Collaboration