stanja kože: pigmentirane madeže

Madeže su boje kože mrlje koje su ili prisutni pri porodu ili razviti ubrzo nakon rođenja. Madeže se može mnogo različitih boja, uključujući i smeđe, ten, crna, blijedo plava, roza, bijela, crvena ili ljubičasta. Neki madeže samo obojenost od površine kože, drugi su podigli iznad površine kože ili proširiti u tkiva ispod kože.

Uzrok većine madeže je nepoznat. Većina madeže ne nasljeđuju. Postoje mnoge narodne priče i mitovi o uzrocima madeže, ali nijedna od tih priča su dokazali da objasni prave uzroke madeže.

Većina madeže ne treba liječenje. Oni su često blijede kao dijete raste starije. Ipak, neke madeže može potrebno liječenje zbog svog položaja. Na primjer, podigao madež u blizini dječjeg oka mogu ometati njegovu sposobnost da vidi. U rijetkim slučajevima, madeže su povezane s drugim stanjima, kao što su izrasline na jetru, pluća, želuca ili crijeva.

Postoje dvije glavne kategorije madeže – crvena madeže i pigmentiranih madeže.

Crvena madeže su boje, vaskularne (ima veze sa krvnim žilama) kože oznake koje se razvijaju prije ili ubrzo nakon rođenja. Pigmentirane madeže su kože oznake koje su prisutne pri rođenju. Njihove varira u boji od smeđe ili crne do plavkasto ili plavo-sive boje.

Mongolski mjesto; obično su plavkaste, a izgledaju kao modrice. Oni se često pojavljuju na stražnjici i / ili donjeg dijela leđa, ali ponekad se pojavljuju na trupu ili ruku. Točkice su vidjeli najčešće u ljudi koji imaju tamniju kožu.

Pigmentirane nevusi (moli) su izrasline na koži koje su obično u boji kože, smeđe ili crne boje. Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili u grupama. Madeži se javljaju kada stanice u koži rastu u klasteru umjesto da se proširila po koži. Madeži se mogu potamniti nakon izlaganja suncu, tijekom tinejdžerskih godina i tijekom trudnoće.

Kongenitalne nevusi su madeži koji su prisutni pri rođenju. Ove madeže imaju nešto veći rizik da postanu rak kože, ovisno o njihovoj veličini. Veće kongenitalne nevusi imaju veći rizik od razvoja raka kože nego učiniti manje kongenitalne nevusi. Sve kongenitalna nevusi bi trebao biti ispitan od strane pružatelja zdravstvene skrbi i promjene u biljeg treba prijaviti.

Caffe-au-lait pjege su svijetlo smeđa ili svjetlo smeđe mrlje koje su obično ovalnog oblika. Oni se obično pojavljuju kod rođenja, ali se mogu razviti u prvih nekoliko godina djetetova života. Caffe-au-lait pjege mogu biti normalan tip madež, ali prisutnost nekoliko caffe-au-mlijekom vidio veće od četvrtine se može dogoditi u neurofibromatosis (genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalan rast stanica živčanih tkiva) i druge uvjete.