std testiranje: što je pravo za vas?

Ako ste seksualno aktivni, osobito s više partnera, vjerojatno ste čuli mnogo puta slijedeće savjete: Koristite zaštitu i provjerite da li se testirati.

To je važno jer osoba može imati spolno prenosivih bolesti, bez znajući to. U mnogim slučajevima, nema znakova ili simptoma javljaju. U stvari, to je razlog zašto mnogi stručnjaci preferiraju termin spolno prenosive infekcije (SPI), jer možete imati infekcije bez simptoma bolesti.

No, ono što vrste STI testiranje trebate? A koliko često trebate biti prikazan? Odgovori ovise o dobi, vaša seksualna ponašanja i drugih čimbenika rizika.

Nemojte pretpostavljati da primate STI testiranje svaki put morate ginekološkog ispit ili PAPA test. Ako mislite da vam je potrebno STI testiranje, tražiti ga od svog liječnika. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj zabrinutosti i što testovi želite ili trebate.

Ovdje su neke smjernice za STI testiranje za određene spolno prenosive infekcije.

Dobili prikazan godišnje, ako

Klamidija i gonoreja probir se radi, bilo putem urina test ili putem vatom unutar penisa u muškaraca ili s vrata maternice u žena. Uzorak se zatim analizira u laboratoriju. Screening je važno, jer ako nemaju znakova ili simptoma, možete biti svjesni da imaju ili infekcije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potiče testiranje na HIV, barem jednom, kao rutinsku dio medicinske njege ako si adolescent ili odrasla osoba u dobi od 15 i 65 godina mlađe tinejdžere između treba testirati i ako oni imaju visok rizik od STI. CDC savjetuje godišnje testiranje na HIV ako su na visokim rizikom od infekcije.

Hepatitis C provjere preporuča se svima koji su rođeni između 1945. i 1965. godine incidencija hepatitisa C je visoka u toj dobnoj skupini, a bolest često nema simptoma dok se ne pomakne. Cjepiva su dostupna za hepatitis A i B ako je probir pokazuje niste bili izloženi ovim virusima.

Zahtjev testiranje na HIV, sifilis i hepatitis, ako vas

Vaš liječnik vam testovi za sifilis, polazeći od bilo uzorak krvi ili obrisak iz bilo genitalnog čireve možete imati. Uzorak se ispituje u laboratoriju. Uzorak krvi se uzima za ispitivanje HIV i hepatitisom.

Nije dobro probir postoji za virusne infekcije koje se mogu prenijeti čak i kad osoba nema simptome herpesa,. Vaš liječnik može uzeti grebanja tkiva ili kultura mjehurića ili početkom čireva, ako ih imate, za pregled u laboratoriju. No, negativan test ne isključuje herpesa kao razlog za genitalne ulceracije.

Test krvi može također pomoći otkriti herpes infekcije, ali rezultati nisu uvijek uvjerljiv. Neki testovi krvi može pomoći razlikovati dvije glavne vrste herpes virus. Tip 1 je virus koji više obično uzrokuje čireve hladno, iako to može uzrokovati genitalne čireve. Tip 2 je virus koji više obično uzrokuje genitalne čireve. Ipak, rezultati možda neće biti potpuno jasno, ovisno o osjetljivosti testa i stadiju infekcije. Lažno pozitivni i lažno negativnih rezultata moguće.

Određene vrste humanog papiloma virusa (HPV) može izazvati rak grlića maternice, dok druge vrste HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice. Većina seksualno aktivnih ljudi zaraziti HPV-om u nekom trenutku u svom životu, ali nikada razviti simptome. Virus obično nestaje u roku od dvije godine.

Ne HPV test probira je dostupan za muškarce, u kojih je infekcija dijagnosticira samo na temelju vizualnog pregleda ili biopsije genitalnih bradavica. Kod žena, HPV testiranje uključuje

HPV je također bio povezan s rakom vulve, vagine, penisa, anusa i usta i grla. Cjepiva mogu zaštititi i muškarce i žene iz nekih tipova HPV-a, ali oni su najučinkovitije kada se primjenjuje prije seksualne aktivnosti počinje.

Stjecanje prihvaćanje i popularnost su at-home test kits za određene spolno prenosivih bolesti, kao što su HIV, klamidija i gonoreja. Za kućnu STI testiranje, te prikupiti uzorak urina ili oralni ili genitalni obrisak, a zatim ga poslati u laboratorij na analizu. Neki testovi zahtijevaju više od jednog uzorka. Korist od doma testiranja je da ste u mogućnosti prikupiti uzorak u privatnosti svog doma, bez potrebe za zdjelice ili ureda posjeta.

Međutim, ispitivanja obavlja na uzorcima skupljate sami mogu imati višu stopu lažno pozitivnih rezultata, što znači da test pokazuje da imate STI koje stvarno nemaju. Ako test pozitivan iz kuće testa, obratite se svom liječniku ili javnozdravstveni kliniku kako bi potvrdili rezultate testa. Ako vaši rezultati Kućni testovi su negativni, ali ste iskusiti simptome, obratite se liječniku ili javnozdravstveni kliniku za potvrdu rezultata.

Ako ste test pozitivan za STI, sljedeći korak je razmotriti daljnje testiranje, a zatim dobiti tretman kao što je preporučeno od strane liječnika. Osim toga, obavijestiti svoje seksualne partnere. Vaši partneri trebaju se vrednovati i tretirati, jer možete proći neke infekcije i nazad.

Očekivati ​​da se osjećaju različite emocije. Vi svibanj osjećati sram, ljuti ili strah. To može pomoći da se podsjetite da ste učinili pravu stvar uzimajući testiran, tako da možete obavijestiti svoje partnere i dobiti tretirati. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojoj zabrinutosti.

posjetite svog liječnika