tamoksifen (oralnim putem)

TA-MOX-i-fen

Ozbiljni i po život opasne maternice zloćudne bolesti, moždanog udara, plućne embolije su povezane s tamoksifenom uporabu u okruženju smanjenje rizika (žene s duktalni karcinom in situ (DCIS) i žena s visokim rizikom za rak dojke). Neke od tih nuspojava bile smrtonosne. zdravstvenih usluga treba raspraviti potencijalne prednosti u odnosu na potencijalne opasnosti od ovih ozbiljnih događaja sa ženama s visokim rizikom od raka dojke i žena s DCIS obzirom tamoksifena kako bi se smanjio rizik od razvoja raka dojke. Prednosti tamoksifen nadmašuju njegove rizici u žena već dijagnosticiran rak dojke.

U SAD

Dostupni oblici doze

Terapijski Klasa: antiestrogen

Tamoksifen je lijek koji blokira djelovanje hormona estrogena u tijelu. To se koristi za liječenje raka dojke u žena i muškaraca. Može se koristiti i za liječenje drugih vrsta raka, kao što je određeno od strane liječnika.

Tamoksifen također se može koristiti za smanjenje rizika od razvijanja raka dojke kod žena koje imaju visok rizik od razvoja raka dojke. Žene s visokim rizikom za razvoj raka dojke najmanje 35 godina života i imaju kombinaciju faktora rizika koji čine svoje šanse za razvoj raka dojke 1,67% ili više u idućih 5 godina. Vaš liječnik će vam pomoći odrediti rizik od razvoja raka dojke.

Točan način na koji tamoksifen djela protiv raka nije poznat, ali to može biti povezano s načinom na koji blokira djelovanje estrogena na tijelu.

Prije nego što započnete liječenje tamoksifenom, vi i vaš liječnik bi trebao govoriti o dobrim tamoksifen će učiniti, kao i rizicima korištenja.

Tamoksifen je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ti načini nisu uključeni u označavanja proizvoda, tamoksifen koristi se u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za tamoksifen, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na tamoksifen ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Mnogi lijekovi nisu posebno proučavao u starijih ljudi. Dakle, to se ne može znati da li oni funkcioniraju na isti način na koji to rade u mlađih odraslih osoba. Iako nema konkretne informacije uspoređuju korištenje tamoksifena u starijih osoba s uporabom u drugim dobnim skupinama, tamoksifen ne očekuje se da će izazvati različite nuspojave ili problema u starijih ljudi nego u mlađih odraslih osoba.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimanje tamoksifena, osobito je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje tamoksifen s bilo kojim od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Korištenje tamoksifen s bilo kojim od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje tamoksifen s bilo kojim od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje tamoksifen. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Koristite tamoksifen samo kao režiji svog liječnika. Nemojte koristiti više ili manje od toga, a ne češće nego vaš liječnik naredio upotrebu. Točan iznos medicine je potrebno je pažljivo razrađen. Uzimanje previše može povećati šanse za nuspojave, dok uzimanje premalo se ne može poboljšati svoje stanje.

Tamoksifen ponekad izaziva blagu mučninu i povraćanje. Međutim, to može biti potrebno poduzeti za nekoliko tjedana ili mjeseci da bi bila učinkovita. Čak i ako se početi osjećati loše, ne prestati uzimati tamoksifen bez konzultacije sa svojim liječnikom. Pitajte svog zdravstvenog radnika za načinima da se smanje te učinke.

Progutajte tablete cijeli uz piće vode. Možete uzeti tablete sa ili bez hrane.

Ako povraćati ubrzo nakon uzimanja doze tamoksifena, provjerite sa svojim liječnikom. Bit će vam rečeno da li će opet uzeti dozu ili čekati sljedeću dozu.

Doza tamoksifen biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze tamoksifen. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu tamoksifena, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Nazovite svog liječnika ili ljekarnika za upute.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da tamoksifen radi ispravno, a za provjeru neželjenih učinaka.

Žena treba obratiti liječniku odmah ako se razvija

Ako potražiti liječničku pomoć zbog bilo kojeg razloga, svakako obavijestite svog liječnika da uzimate tamoksifen ili uzeli tamoksifen.

Za žene: tamoksifen može učiniti više plodna. To je najbolje koristiti neku vrstu kontracepcije, dok ste ga uzimati. Međutim, ne koriste oralne kontraceptive ( “pilule”), jer oni mogu promijeniti djelovanje tamoksifena. Obavijestite svog liječnika odmah ako mislite da ste postali trudni, uzimajući tamoksifen.

Zbog načina na tamoksifen djeluje na tijelo, postoji mogućnost da bi to moglo izazvati neželjene posljedice koje se ne mogu pojaviti do nekoliko mjeseci ili godina nakon što se koristi u medicini. Tamoksifen povećava šanse od raka maternice (maternice) u neke žene ga uzimaju. Tamoksifen može uzrokovati blokade da se formira u venu, pluća ili mozga. Kod žena, tamoksifen može uzrokovati rak ili druge probleme maternice (maternice). To također uzrokuje rak jetre u štakora. Osim toga, tamoksifen je izvijestila da uzrok katarakte i drugih očnih problema. Raspravljati o ovim moguće učinke sa svojim liječnikom.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.