Tenormin: uporaba, doziranje i nuspojave

Što je Tenormin?

Tenormin se koristi za liječenje angine pektoris (bol u prsima) i hipertenzije (visokog krvnog tlaka). Također se koristi u liječenju ili prevenciji srčanog udara.

Tenormin također se mogu koristiti za druge svrhe osim onih navedenih u ovom lijekova vodiču svrhe.

Ako je potrebno imati bilo koju vrstu operacije, možda ćete morati privremeno prestati uzimati Tenormin. Svakako je kirurg zna unaprijed koje koristite Tenormin.

Važna informacija

Tenormin je samo dio cjelovitog programa liječenja hipertenzije koja također može uključivati ​​prehrane, vježbanja, i kontrolu težine. Slijedite svoje prehrane, lijekove i vježbe rutine vrlo blisko, ako se liječite zbog povišenog krvnog tlaka.

Hipertenzija često nema simptoma, pa možda čak i ne osjećaju da imate visok krvni tlak. Nastavite uzimati ovaj lijek prema uputama, čak i ako se osjećate dobro. Vi svibanj morati koristiti lijekove za sniženje krvnog tlaka za ostatak svog života.

Prije uzimanja ovog lijeka, obavijestite svog liječnika ako imate

astme, bronhitisa, emfizema

Prije uzimanja ovog lijeka

dijabetes

niski krvni tlak

problem je srce poput srčanog bloka, sindrom bolesnog sinusa, sporo otkucaja srca ili kongestivnog zatajenja srca

depresija

jetre ili bolesti bubrega

poremećaj štitnjače

miastenija gravis

pheochromocytoma; ili

problema s cirkulacijom (kao što je Raynaud-ov sindrom).

Ako imate bilo koji od ovih uvjeta, možda nećete biti u mogućnosti koristiti Tenormin, ili ste svibanj potreba Prilagodba doze ili posebne testove za vrijeme tretmana.

Uzmi Tenormin točno onako kako je propisano za vas. Nemojte uzimati lijekove u većim količinama ili dulje od preporučene od strane liječnika.

Uzeti Tenormin u isto vrijeme svaki dan.

Da bi bili sigurni da je ovaj lijek pomaže svoje stanje, vaš krvni tlak će trebati biti označeno na regularnoj osnovi. Važno je da ne propustite bilo zakazane posjete svog liječnika.

Ako je potrebno imati bilo koju vrstu operacije, recite kirurgu koji koristite Tenormin. Možda ćete morati nakratko prestati uzimati Tenormin prije operacije.

Tenormin je samo dio cjelovitog programa liječenja hipertenzije koja također može uključivati ​​prehrane, vježbanja, i kontrolu težine. Slijedite svoje prehrane, lijekove i vježbe rutine vrlo blisko, ako se liječite zbog povišenog krvnog tlaka.

Hipertenzija često nema simptoma, pa možda čak i ne osjećaju da imate visok krvni tlak. Nastavite uzimati ovaj lijek prema uputama, čak i ako se osjećate dobro. Vi svibanj morati koristiti lijekove za sniženje krvnog tlaka za ostatak svog života.

Uzmite propuštenu dozu čim se sjetite. Ako vaš sljedeći doza je manje od 8 sati daleko, preskočite propuštenu dozu i uzeti lijek na sljedećem redovno zakazano vrijeme. Ne uzimajte dodatni lijek kako bi se propuštenu dozu.

Simptomi Tenormin predoziranja mogu uključivati ​​neujednačene otkucaje srca, otežano disanje, plavkaste boje noktiju, vrtoglavica, slabost, nesvjestica, ili oduzimanje (konvulzije).

Kako bih trebao uzeti Tenormin?

sporo ili neravne otkucaja srca

Osjećaj vrtoglavicu, nesvjesticu

osjećaj kratkog daha, čak i sa blagim napora

oticanje gležnjeva ili stopala

mučnina, bol u želucu, niska temperatura, gubitak apetita, tamni urin, gline obojene stolice, žutica (žuta boja kože ili očiju)

depresija; ili

hladni osjećaj u rukama i nogama.

Manje ozbiljne Tenormin nuspojave mogu uključivati

smanjen seksualni nagon, nemoć, ili poteškoća orgazam

problemi sa spavanjem (nesanica)

osjećaj umora; ili

anksioznost, nervoza.

Nuspojave osim onih navedenih ovdje se također može javiti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o bilo nuspojava koje se čini neobično ili što je posebno dosadan.

Što se događa ako propustite uzeti dozu?

Što se događa ako predozirati?

Prije uzimanja Tenormin, obavijestite svog liječnika ako koristite

alergija tretmani (ili ako prolaze kroz alergiju kože testiranje)

Što treba izbjegavati?

amiodaron (Cordarone, Pacerone)

klonidin (catapres)

digoksin (digitalis, Lanoxin)

Tenormin nuspojave

disopiramid (Norpace)

guanabenz (wytensin)

inhibitor MAO kao što izokarboksazida (Marplan), tranilcipromin (Parnat), phenelzine (nardil) ili sclcgilin (Eldepryl, Emsam)

dijabetes lijek kao što je inzulin, gliburid (Diabeta, Micronase, Glynase), glipizid (glucotrol), klorpropamid (Diabinese) ili metformin (GLUCOPHAGE)

srce lijekove kao što su nifedipin (Procardia, Adalat), rezerpin (Serpasil), verapamil (Calan, Verelan, Isoptin), diltiazem (Cartia, Cardizem)

lijek za astmu ili drugih poremećaja disanja kao što je albuterol (Ventolin®, Proventil), bitolterol (Tornalate), metaproterenol (Alupent), pirbuterol (Maxair), terbutalin (Brethaire, Brethine, Bricanyl) i teofilin (Thea-Dur, Theolair) ; ili

hladno lijekovi, stimulans lijekovi, ili dijetalne pilule.

Ako koristite bilo koji od ovih lijekova, možda nećete biti u mogućnosti uzeti Tenormin, ili ste svibanj potreba prilagodbe doziranja ili posebne testove tijekom liječenja.

Postoji svibanj biti drugih lijekova koji nisu navedeni koji mogu utjecati na Tenormin. Obavijestite svog liječnika o svim recept i nad-the-counter lijekovi koji koristite. To uključuje vitamine, minerale, biljne proizvode i lijekove propisane od strane drugih liječnika. Nemojte početi koristiti novi lijek bez reći svom liječniku.

Atenolol je dostupan na recept pod markom Tenormin. Ostale marke ili generički oblici mogu također biti dostupne. Pitajte ljekarnika sva pitanja koja imate o ovim lijekovima, posebno ako je novo za vas.

Tenormin 25 mg – okrugle, ravne, bijele, uncoated

Tenormin 50 mg – okrugle, ravne, bijele, uncoated

Tenormin 100 mg – okrugle, ravne, bijele, uncoated

8.03.4 / 12/2009 4:22:13

Trudnoća Kategorija D Pozitivan dokaz rizika

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na vlasti

WADA Klasa WADA Anti-Doping Klasifikacija

Anksioznost Xanax, Lexapro, cymbalta, alprazolam, atenolol, lorazepama

Visoki krvni tlak lizinopril, amlodipin, metoprolol, hidroklorotiazid, losartan, furosemid

Odvikavanje od alkohola atenolol, diazepam, valium, Librium, klordiazepoksid, oksazepam

Za koju drugu vrstu droge će utjecati Tenormin?

Ventrikularna tahikardija atenolol, amiodaron, propranolol, lidokain, flekainid, inderal

Tenormin (atenolol)

Što je moj lijek izgledati?