testisa torzijska tretmani i lijekovi

Kirurgija je potrebno ispraviti testisa torziju. U nekim slučajevima, liječnik može biti u stanju ispraviti testis pritiskom na mošnjama (priručnik detorsion). No, i dalje ćete morati kirurški zahvat kako bi se spriječilo torziju iz pojavio opet.

Kirurgija za testisa torzija se obično radi u općoj anesteziji. Tijekom operacije, liječnik će napraviti mali rez u svom skrotumu, ispraviti svoju sjemenski kabel, ako je potrebno, i bod jednog ili oba testisa u unutrašnjost skrotum.

Što prije testis je povucite, veća je šansa da se može spremiti. Rizik da ćete morati uklanjanje testisa je 5 posto kada se liječenje provodi unutar šest sati od početka bolova. Rizik se povećava na 90 posto ako se liječenje javlja više od 48 sati nakon početka boli.

Testisa torzijski može pojaviti u novorođenčadi i dojenčadi, ali to je rijetko. Dojenčetov testis može biti teško, natečene ili tamnije boje. Ultrazvuk ne bi mogli otkriti smanjen protok krvi u djetetovom skrotumu, tako da operacija može biti potrebna za potvrdu testisa torziju.

Testisa torzija u novorođenčadi i dojenčadi

Liječenje testisa torzije kod dojenčadi je sporno. Ako dječak je rođen sa znakovima i simptomima testisa torzije, to bi moglo biti prekasno za hitne operacije pomoći i postoje rizici povezani s općom anestezijom. Ali hitna operacija ponekad može spasiti cijeli ili dio testisa i može spriječiti torzija u drugom testisu. Liječenje testisa torziju kod dojenčadi može spriječiti buduće probleme s muškim proizvodnju hormona i plodnosti.