tetanusa metak: je li to rizično za primanje ‘extra’ pojačala?

To je obično u redu za primanje dodatni booster od tetanusa cjepivo. To je osobito vrijedi ako ste se liječi od akutne ozljede, kao što su duboki rez ili ubodna rana, i ne mogu se sjetiti točno kada si imao zadnju tetanusa metak.

Cijepljenje je najbolji način da se spriječi tetanusa – ozbiljna bolest uzrokovana bakterijskom toksinu koji utječe na živčani sustav. Tetanus bakterijske spore mogu ući svoje tijelo kroz bilo koji rez ili ogrebotine. Ali duboke ubodne rane, kao što je od stao na čavao, su najviše osjetljivi na tetanus infekcije.

Punoljetna osoba koja nikada nije bila cijepljena protiv tetanusa treba izvesti početno tetanusa seriju od tri tetanusa metak. Prve dvije slike su dati najmanje četiri tjedna apart, a treći hitac je dao šest do 12 mjeseci nakon drugog udarca. Nakon početnog tetanusa serije, booster metak preporuča se svakih 10 godina.

Ako dođe do ubodna rana, a prošlo je više od pet godina od zadnjeg tetanus shot – ili se ne možete sjetiti kada ste imali svoje posljednje tetanusa metak – to je najbolje da se pojačano dobiti metak.

S

posjetite svog liječnika