tipranavira (oralnim putem) opis i brand imena

Tipranavir se koristi u kombinaciji s ritonavirom (Norvir®) za liječenje infekcije uzrokovane virusom humane imunodeficijencije (HIV). HIV je virus koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). Ovaj lijek se obično daje pacijentima koji su primili HIV terapiju u prošlosti.

Tipranavir neće izliječiti ili spriječiti HIV infekcije ili AIDS-a. Ona pomaže u održavanju HIV razmnožavanje i čini se da se uspori uništenje imunološkog sustava. To može pomoći odgoditi razvoj problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti iz pojavio. Tipranavir neće vas čuvati od širenja HIV-a na druge ljude. Ljudi koji primaju ovaj lijek može i dalje imati problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke tipranavira u djece mlađe od 2 godine starosti. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Rješenje, kapsula, tekućina Ispunjen

Iako primjerene studije o odnosu života na učinke tipranavira nisu izvršene u starijih stanovnika, nema gerijatrijske specifični problemi su dokumentirani do danas. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za pacijente koji primaju tipranavir.

Alergije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Ostale interakcije

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Druge zdravstvene probleme

Uzmi ovaj lijek točno prema uputama liječnika. Nemojte mijenjati dozu ili prestati uzimati ovaj lijek bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Kada vaš opskrbu ovog lijeka je nizak, obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije vremena. Ne dozvolite sebi da ponestane ovog lijeka.

Doziranje

Ovaj lijek dolazi s informiranje pacijenata umetkom. Pročitajte i slijedite upute u umetka pažljivo. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Tipranavir uvijek uzima s ritonavirom (Norvir®). Uzmite ove dvije lijekove u isto vrijeme, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije.

Ako koristite ovaj lijek s ritonavirom kapsula ili oralne tekućine, možete ga uzeti sa ili bez hrane. Međutim, trebali uzimati ovaj lijek s hranom ako ga koristite s ritonavirom tablete.

Progutati kapsule cjelinu. Ne razbiti, lomiti ili žvakati ga.

Izmjerite oralni tekućina s izrazitim mjernu žlicu, oralni šprice, ili medicine kupa. Prosječno kućanstvo žličica ne može održati odgovarajuću količinu tekućine.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Spremite kapsule u hladnjak dok ne budete spremni otvoriti bocu. Nakon što ste otvorili lijek bocu, možete ga spremiti na sobnoj temperaturi, dalje od topline, svjetlosti ili vlage. Lijek je dobro za do 60 dana nakon otvaranja boce. Odbaciti bilo koji neiskorišteni kapsule nakon 60 dana i dobiti novu bocu medicine ..

Spremite oralni tekući na sobnoj temperaturi. Ne čuvati u hladnjaku ili zamrznuti. Tekućina se mora iskoristiti u roku od 60 dana nakon otvaranja boce.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti napredak za vas ili vaše dijete na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

propustili dozu

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne (npr gospina trava) ili vitaminskih dodataka.

skladištenje

Vi ne bi trebali koristiti bilo koji od sljedećih lijekova, dok Vi ili Vaše dijete uzimate tipranavir. Korištenjem ovih lijekova zajedno s tipranavira može povećati šanse da ozbiljne zdravstvene probleme

Ovaj lijek može smanjiti učinke nekih oralnih kontraceptiva (kontracepcijske pilule). Kako bi se spriječilo dobivanje trudna, koristite dodatni oblik kontracepcije sa svojim pilule. Drugi oblici su kondomi, dijafragme ili kontracepcijske pjene ili želea.

Ovaj lijek može uzrokovati intrakranijskog krvarenja (krvarenja u mozgu). Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako ste vi ili vaše dijete imate poremećaj krvarenja ili bilo koje zdravstveno stanje koje povećava vjerojatnost krvarenja. Nazovite svog liječnika odmah ako imate bilo kakve neobične ili neobjašnjive krvarenje.

Prestanite koristiti ovaj lijek i provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate bolove u gornjem dijelu trbuha, blijede stolice, tamni urin, gubitak apetita, mučnina, neuobičajen umor ili slabost, ili žutim očima ili kožom. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Kada počnete uzimati lijekove za HIV, vaš imunološki sustav može dobiti jači. Ako imate određene infekcije koje su skrivene u tijelu, kao što su upala pluća ili tuberkuloze, vi ili vaše dijete može primijetiti nove simptome kada vaše tijelo pokušava boriti protiv njih. Ako se to dogodi, obavijestite svog liječnika odmah.

Ovaj lijek ne će vas čuvati od davanja HIV svom partneru za vrijeme seksa. Pobrinite se da razumijete i prakticirati siguran seks, čak i ako vaš partner ima HIV. Ne dijelite igle s kim.

Ozbiljne kožne reakcije može se dogoditi s ovim lijekom. Prestanite koristiti ovaj lijek i provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate više od jednog od sljedećih simptoma dok koristite ovaj lijek: mjehura, piling ili labavljenju kože, vrućica ili zimica; svrbež, zglobovima ili mišićima bol; teški osip, crvene lezije kože, opeklina od sunca; grla stezanje ili rane, čirevi, ili bijele mrlje u ustima ili na usnama.

Ovaj lijek može učiniti vašu kožu više osjetljiv na sunčevu svjetlost. Koristite krema za sunčanje kad ste na otvorenom. Nosite zaštitnu odjeću i kape. Izbjegavajte solarij i solarij.

Ovaj lijek može uzrokovati da imate višak tjelesne masnoće. Obavijestite svog liječnika ako ste Vi ili Vaša obavijest dijete promjena u vašem obliku tijela, kao što su povećane količine masti u gornjem dijelu leđa i vratu, ili oko prsa i trbuh području ili gubitak masnoće iz nogu, ruku i lica ,

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.