trans masti: izbjegli ovu kolesterola dvostruko whammy

Trans masti, posebno proizvedeni raznolikost se u djelomično hidrogenirana biljna ulja, čini se da nema poznatih zdravstvene koristi. Odjel poljoprivrede preporučuje da unos trans masti biti što je moguće manja.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) je utvrdila da je djelomično hidrogenirano biljno ulje više nije “općenito priznat kao siguran”, a trebali bi se povući iz proizvodnje hrane u narednih nekoliko godina.

Liječnici brinuti o trans masti zbog nezdrave učinak na razinu kolesterola – Povećanjem LDL ili smanjenje HDL kolesterola. Postoje dvije glavne vrste kolesterola

Koliko nisko trebao ići?

Ako su masne naslage unutar arterija suza ili rupture, ugrušak krvi mogu formirati i blokirati dotok krvi u dio svoje srce, izaziva srčani udar, ili na dio vašeg mozga, uzrokujući moždani udar.

Kako trans masti ti škodi

Nemojte misliti hrana koja ne sadrži trans masti je automatski dobro za vas. proizvođači hrane počeli su zamjenom ostale sastojke za trans masti. Neke od tih sastojaka, kao što su tropskih ulja – kokosa, palminih koštica i palminog ulja – sadrži mnogo zasićenih masti. Zasićene masti podiže LDL kolesterol.

U zdravoj prehrani, 25 do 35 posto svog ukupnog dnevnog unosa kalorija može doći iz masnoća – ali zasićenih masti treba račun za manje od 10 posto svojih ukupnih dnevnih kalorija.

Mononezasićene masti – naći u masline, kikiriki i canola ulja – je zdraviji izbor nego što je zasićenih masti. Orašasti plodovi, ribe i drugih namirnica koje sadrže nezasićene omega-3 masnih kiselina su i drugi dobri odabiri namirnica s mononezasićene masti.

Što trebate jesti?

posjetite svog liječnika