traumatski dislokacija kuka vodič – uzroci, simptomi i liječenje opcije

Što je?

U normalnim kuka, zaobljen gornji dio bedrene kosti (femura) pristaje u utičnicu u obliku šalice u zdjelici naziva acetabulum. Ova vrsta spoja se zove ball-and-socket joint. Kad je gornji dio bedrene kosti pomiče izvan svog normalnog položaja u utičnici, hip je rekao da se disclocated .; Hip može postati dislocirani tijekom mnogih vrsta nesreća, uključujući pada s visokih mjesta i motocikla ili auto nesreća. Kada se to dogodi ozljeda u prometnoj nesreći glavu-on, često se prozvan je “nadzorna ploča pomicanje,” jer se događa kada je koljeno udari ploču .; Traumatskog hip dislokacija je hitan slučaj i treba tretirati odmah, idealno u roku od 6 sati. To je zbog toga što je ozljeda zaustavlja krv iz dostizanje vrha bedrene kosti, lišavajući kosti njegove vitalne opskrbe kisikom. Osim ako dislocirani hip zamijenjen u utičnicu odmah i normalna cirkulacija je obnovljena unutar zgloba kuka, gornji dio bedrene kosti može trajno oštetiti. Ova trajna oštećenja zove avaskular nekroze .; Zbog traumatska kuka dislokacije često javljaju tijekom ozbiljnih nezgoda high-impact, do 50% bolesnika također imaju prijelom kosti u nekom dijelu tijela, posebno u gornjem dijelu bedrene kosti .; Simptomi; U žrtvi nesreće, traumatska hip dislokacija može uzrokovati sljedeće simptome; Postoji jaka bol hip, posebno kada je noga pomakne .; Ozlijeđeni noga kraća od neozlijeđenog nogu .; Ozlijeđeni noga leži u nepravilan položaj. U većini slučajeva, noga je savijena u kuku, okrenut prema unutra i izvukao prema sredini tijela.

Simptomi

U žrtvi nesreće, traumatska hip dislokacija može uzrokovati sljedeće simptome; Postoji jaka bol hip, posebno kada je noga pomakne .; Ozlijeđeni noga kraća od neozlijeđenog nogu .; Ozlijeđeni noga leži u nepravilan položaj. U većini slučajeva, noga je savijena u kuku, okrenut prema unutra i izvukao prema sredini tijela.

Dijagnoza

Liječnici obično dijagnosticiraju traumatski hip pomicanje uvidom u hip joint. X-zrake će biti učinjeno kako bi potvrdili dijagnozu, vidjeti gdje se nalazi glava bedrene kosti i provjerite prijeloma u području kuka. U nekim slučajevima, kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) skeniranje može biti korisno dati više pojedinosti o prirodi ozljede i pomoći odrediti najbolji tretman.

Koliko dugo to traje?

Hip će se poboljšati nakon početnog liječenja, a bol bi trebala smiriti. Uobičajeno je, međutim, da osoba zahtijevaju štake za kratko vrijeme nakon tretmana i da imaju mlitavu koji se nastavlja tjednima. Potpuno izlječenje od kuka i okolnog tkiva može potrajati dva do tri mjeseca. Vaš liječnik može propisati jačanje programa za jačanje mišića i ligamenata oko kuka i smanjiti vjerojatnost da je hip će postati opet dislocirani.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Nosite pojas za vrijeme vožnje ili vožnje u autu, i iskoristiti preporučene sigurnosne opreme na poslu ili tijekom rekreacije.

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Ako imate traumatskog hip pomicanje, i nema rendgenski dokaz prijelom bedrene kosti, liječnik će vjerojatno tretirati dislociranost u hitnoj bez operacije. Da bi se to postiglo, liječnik će vam dati lijekove za ublažavanje svoju bol i opustiti vaše hip mišiće. Nakon bok mišići su opušteni, liječnik će pomaknuti glavu vašeg bedrene kosti natrag u utičnicu. X-zrake će potvrditi da je njegova pozicija je ispravan.

Kada posjetiti liječnika

Nazovite svog liječnika ako ne možete premjestiti svoje hip joint nakon pada ili druge traumatske ozljede ili ako je zahvaćena kuka je bolno, natečen, nadmetanje ili deformirana.

Prognoza

Iako su prognoze ovisi o mnogim čimbenicima, vrijeme liječenja je osobito važno. Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da 88% bolesnika imalo je dobre ili odlične rezultate ako dislocirani hip bila vraćena u svoj uobičajeni položaj u utičnicu u roku od 6 sati nakon ozljede. Nakon 6 sati, rizik od trajnog oštećenja znatno povećao, i to je bio najviši kad je tretman bio odgođen za 24 sata ili više.