Tretman – hemokromatoza

uklanjanje krvi

Chelation za one koji ne mogu proći uklanjanje krvi

Liječnici mogu liječiti nasljedne hematokromatozu sigurno i učinkovito uklanjanjem krv iz tijela (vađenja krvi) na redovnoj osnovi, baš kao i ako su davanja krvi. Neki centri za sakupljanje krvi u SAD-u su dobili dopuštenje od strane Food and Drug Administration prenijeti tu krv i koristiti ga za transfuziju.

Cilj vađenja krvi je smanjiti razinu željeza u normalu. Količina krvi uklanjaju i koliko često se to ukloni ovisi o vašoj dobi, vaše cjelokupno zdravlje i ozbiljnosti preopterećenja željezom. To može potrajati i godinu dana ili više kako bi se smanjio željeza u vašem tijelu na normalnu razinu.

Liječenje nasljedne hematokromatozu može pomoći ublažiti simptome umora, bolova u trbuhu i tamnjenje kože. To može spriječiti ozbiljne komplikacije kao što su bolesti jetre, bolesti srca i dijabetesa. Ako već imate jedan od ovih uvjeta, flebotomija može usporiti napredovanje bolesti, au nekim slučajevima čak i preokrenuti ga.

Vađenja krvi neće ukinuti cirozu ili poboljšati bolove u zglobovima.

Ako imate cirozu, vaš liječnik može preporučiti periodično probir za rak jetre. To obično uključuje ultrazvuk abdomena i test krvi.

Ako ne možete proći vađenja krvi, jer imate anemiju, na primjer, ili srčanih komplikacija, liječnik može preporučiti lijekove za uklanjanje viška željeza. Lijek se može ubrizgati u tijelo, ili se može uzeti kao pilula. Lijek se veže višak željeza, čime svoje tijelo da izbaci željeza putem urina ili stolice u procesu koji se zove chelation.